2010. október 29.

A Google rizikófaktor?

Veszélyezteti a magyar internetes piacot a Google - írja az sg.hu,a melynek munkatársa néhány médiamogullal beszélgetett.

Veszélyezteti a magyar internetes piacot a Google - írja az sg.hu,a melynek munkatársa néhány médiamogullal beszélgetett.

Azoknak az online-termékeknek, portáloknak lehet jelentős az értéke a jövőben, amelyek regionális, nemzetközi szinten adaptálható tartalmakat állítanak elő - mondta Vaszily Miklós, az Origo vezérigazgatója. Amelyeknél ez a lehetőség a magyar nyelv miatt korlátozott (ilyenek például a hírportálok), azok mérsékelt befektetői érdeklődést válthatnak ki. Így aztán például az Origo is inkább arra törekszik, hogy a magyarországi felhasználóinak nyújtson minél több tartalmat.

Vaszily azt is kiemelte, hogy az utóbbi időben a nemzetközi szereplők (Google, Facebook) térnyerésének köszönhetően nőtt az online-hirdetési piac, márpedig ezek a cégek a magyarországi reklámok után nem fizetnek közpénzeket (például áfát), s nem járulnak hozzá a munkahelyteremtéshez. Amennyiben ez a trend folytatódik, a magyarországi online-vállalkozásoknak nem lesz forrásuk arra, hogy termékeiket a jelenlegi szinten fenntartsák.

Mihók Attila, a Ringier ügyvezetője is elfogadja, hogy a nyelvi korlát szűkíti ezen cégek piacát, de azért megvan az értékük a magyarországi vállalkozásoknak is, amit igazol, hogy sokan fektetnek be a területre. Veszelovszky Zsolt, a port.hu ügyvezetője szerint célszerű lenne az integráció, hisz több országra szóló terméket olcsóbban lehet előállítani. Kövér József, a tőkebefektető 3tsCapital vezetője elmondta, hogy az online-termékeknek főleg Lengyelországban és Oroszországban van komoly értékük. Jelenleg Magyarországon két hírportál (az Index és az origo) uralja a piacot.