2011. február 24.

A Google-t okolják orosz politikusok az egyiptomi eseményekért

Putyin helyettese szerint többek között a keresőcég vezetőinek manipulációi vezettek Mubarak hatalomból való kigolyózásához.

Putyin helyettese szerint többek között a keresőcég vezetőinek manipulációi vezettek Mubarak hatalomból való kigolyózásához.

Szokatlanul éles szavakkal bírálta a Google-t Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes egy minapi interjúban. A Reuters szerint a keresőcég vezetése, s annak "manipulációi" is felelőssé tehetőek Hoszni Mubarak egyiptomi elnök hatalmának megdöntéséért.

Magyarán a politikus szerint az internetes cégek nem csupán dokumentálják, hanem manipulálják is az arab világ eseményeit. Érdekes ugyanakkor, hogy Szecsin nem a Facebookot vagy a Twittert vette elő, amelyek pedig szervezkedésre sokkal inkább alkalmasabbak.

A hírügynökség megjegyzi: az, hogy egy ennyire magas rangú, Putyin-közeli politikus szólalt meg, jól jelzi, mennyire fél a kormányzat az internet erejétől. Ez persze érthető is, hiszen a hagyományos médiát könnyű cenzúrázni (lásd az orosz állami tévét), ám az online közegben ez sokkal nehézkesebb.

Oroszország eddig nagyrészt ellenállt az olyan kísértéseknek, amelyek az internet komolyabb megregulázásához vezetnének, de a Reuters úgy tudja, Putyin környezetében vannak olyanok, akik a Kínáéhoz hasonló ellenőrzést tartanák kívánatosnak.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

8 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.