2011. február 03.

A Klubrádió is folytathatja

A Médiatanács szerdai ülésén több frekvenciapályázaton hirdetett nyertest, illetve két adó megkapta az ideiglenes hosszabbítási engedélyt is.

A Médiatanács szerdai ülésén több frekvenciapályázaton hirdetett nyertest, illetve két adó megkapta az ideiglenes hosszabbítási engedélyt is. Emellett hivatalosan is meghirdették a Közsszolgálati Kódex véleményezési lehetőségét.
Kiricsi Karola

A Médiatanács szerdai ülésén három helyi és egy körzeti rádiós frekvencián hirdetett nyertest. A Mária Rádió Alapítvány Várpalotán, az Európa Rádió Nonprofit Kft. Szegeden sugározhat. Szolnokon az Amadeus Rádió Kft-vel, Miskolcon pedig a Mátra Centrum Kft-vel köt szerződést a hatóság.

Döntöttek emellett a Klubrádió és a Rádió1 ideiglenes sugárzási kérelméről, pozitívan. Előbbi így Budapest mellett az esztergomi és a tatabányai körzetben, a Rádió1 pedig a fővárosban folytathatja.

A 60 napos hosszabbítási lehetőséget azért kapják a rádiók, mert e hónapban lejár a jogosultságuk, ám a jogelőd ORTT nem írta ki időben a pályázatokat. Kiricsi Karola szóvivő közlése szerint a Médiatanács egyetlen dolgot mérlegel az ideiglenes engedély megadásakor: van-e díjtartozása az adott rádiónak. A Rádió1-nek és a Klubrádiónak nincsen.

A hatósági szóvivő azt is közölte, hogy a korábban még az ORTT által meghirdetett 17 frekvenciáról várhatóan február végéig megszületik a döntés, a lejáró frekvenciákra pedig hamarosan pályázatot ír ki a Médiatanács.

A frekvenciákon túlmenően a Közszolgálati Kódex véleményezéséről szóló felhívást is közzétették, immár hivatalosan, a Médiatanács weboldalán. Bármely magyar állampolgár, határon túli magyar vagy civilszervezet 45 napig véleményezhet február 2-tól számítva. Várhatóan a Kódex nyár elejére állhat össze.

Aki nem kíván hosszasan véleményt nyilvánítani, az egy szociológus szakemberek által összeállított kérdőíven is hozzászólhat a vitához. Ezzel kapcsolatban a szóvivő elmondta, ezt segítségnek szánják, afféle kiegészítésnek. A kérdőív egyébként a nem hivatalos, azaz a hatósági blogon közzétett felhívás óta érkezett leveleken alapul részben.

A civil véleményezésen túl a Kódex érvényesülését biztosítani hivatott Közszolgálati Testületbe delegálási joggal rendelkező civil szervezetekkel és az egyházak képviselőivel a Médiatanács képviseletében dr. Kollarik Tamás és dr. Auer János fognak egyeztetni az elkövetkező hetekben.

A négy történelmi egyház mellett a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Magyar Rektori Konferencia delegálhat a testületbe tagokat. Mellettük sorsolással civil szervezetek képviselői is bekerülhetnek, erre vonatkozóan szintén felhívást tettek közzé.

Cseppben az élet

14 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.