2013. március 14.

A Klubrádióé a 95.3 MHz

A Médiatanács szerint ″érdemes volt a jogállami utat végigjárni″.

A Médiatanács szerint ″érdemes volt a jogállami utat végigjárni″.

"A Budapest 95,3 MHz-es frekvenciapályázat körül kialakult összetett jogvitát a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság március 5-ei döntése mindenki számára megnyugtató jogállami döntéssel zárta le" - áll az NMHH Médiatanácsának közleményében. Hozzáteszik: összesen 14 alkalommal hosszabbították meg a rádió működési engedélyét, amely "mostantól új, állandó szerződés keretében folytathatja eddig is zavartalan műsorszolgáltatását." A médiahatóság teljes közleménye elolvasható itt.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság március 5-én helyezte hatályon kívül az NMHH Médiatanácsának azon határozatát, amelyet tavaly decemberben hozott a testület a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot.

A Médiatanács decemberben visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a pályázat, a Klubrádió ezt támadta meg. A legutóbbi ítélet ellen már nem lehetett fellebbezni. A bíróság az indoklásában kifogásolta, hogy a Médiatanács még nem hozott egyértelmű döntést a pályázati eljárás végeredményéről.

A Klubrádió a frekvenciát 2011 februárja óta használja folyamatosan - a Médiatanács friss közlése szerint 14 alkalommal - megújított, hatvannapos engedéllyel, azóta, hogy tartós használati jogosultsága lejárt. A hatóság 2011 júliusában pályáztatta meg a hullámsávot, és még abban az évben az Autórádiót hirdette nyertesnek, a Klubrádió a pályázati eljárást a második legjobb eredménnyel zárta.

A Klubrádió a döntést megtámadta, ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusban az Autórádió pályázatának alaki érvénytelensége miatt a nyertes tekintetében hatályon kívül helyezte a pályázatot lezáró határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A döntés többi elemét azonban – például azt, amelyik kimondta az eljárás érvényességét – hatályban hagyta.

Később a hatóság a bírósági ítéletben foglaltakra tekintettel, alaki érvénytelenség miatt a Klubrádiót és az összes többi pályázót is kizárta az eljárásból. A rádió ezt a döntést is megtámadta, azóta több bírósági döntés is született az ügyben. A vita a rádió és a hatóság között arról folyik, hogy alakilag érvénytelen-e a Klubrádió beadványa amiatt, hogy azon az üres oldalak nincsenek cégszerűen aláírva. A hatóság által ellentmondásosnak ítélt bírósági határozatok miatt a Médiatanács az ügyészséghez fordult, amely - a tanács tájékoztatása szerint - lehetőséget látott a döntés visszavonására. Ez tavaly decemberben meg is történt.

A bíróság erről a határozatról február 18-án folytatta le az eljárást, azonban ítéletet csak márciusban hirdetett. Ennek indoklásában kimondta, hogy a Médiatanács továbbra sem tett eleget a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusi ítéletében foglalt iránymutatásnak, mivel nem hozott a médiatörvénynek megfelelően a pályázati eljárást befejező érdemi döntést, nem döntött egyértelműen a pályázati eljárás végeredményéről.

A médiatanácsnak a bíróság szerint arra sem lett volna lehetősége, hogy visszavonja korábbi határozatát a pályázat érvényességéről, tekintettel a korábbi bírósági döntésre és arra, hogy első, érdemi határozatát egyszer már módosította. Az indoklás szerint az olyan hatósági gyakorlat, amely a döntés szorosan összefüggő rendelkezéseit külön-külön vizsgálná, a hatóság saját hatáskörben történő hivatalbóli döntés-felülvizsgálati jogosultságát parttalanná tenné. A bíróság a Klubrádió érveléséből részben alaposnak tartotta azt is, hogy a hatóság ilyen eljárása már egyes alaptörvényi rendelkezések sérelmére is vezethet.

Győztest kell hirdetni a budapesti 95,3 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatán, méghozzá az egyedüliként versenyben maradó Klubrádiót -  értékelte a rádió vezetése a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság március 5-ei ítéletét közvetlen annak meghozatala után. Arató András vezérigazgató  újságíróknak akkor azt mondta: a Klubrádió nemcsak másodikként végzett a még 2011-ben kiírt pályázaton, de immár egyedüliként áll versenyben, mivel a többi pályázót vagy a bíróság zárta ki vagy a médiahatóság.

A vezérigazgató szerint a Klubrádió nyertessé nyilvánításának kötelezettsége már az ügyben hozott első, 2012. márciusi bírósági döntésből is következett. Hozzátette: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azonban ezt nem hajtotta végre, hanem a pályázat üres hátoldalain hiányolta a rádió cégszerű aláírását. Arató András közölte azt is: olyan megoldást várna a médiatanácstól, amely a többi budapesti, nem zenei rádióhoz hasonlóan ingyenes frekvenciahasználatot biztosít a Klubrádiónak.