2014. március 19.

A Kúria elmarasztalta a TV2-t

Az adó szerint nem feladatuk ellenőrizni a TCR-ek tartalmát, és más médiumok is hasonlóképpen jártak el.

Az adó szerint nem feladatuk ellenőrizni a TCR-ek tartalmát, és más médiumok is hasonlóképpen jártak el.

A Kúria kedden hozott végzésében megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát és megállapította: a TV2 a kormány "Magyarország jobban teljesít" jelmondatú, 50 másodpercnyi, jelölőszervezeteket népszerűsítő műsorszáma közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt – számol be az MTI.

Braun Róbert, az MSZP országos választmányi tagja és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke fordult az NVB-hez, mert a TV2 március 9-én kilenc időpontban tette közzé a kormánynak a "Magyarország jobban teljesít" szlogenű, 50 másodperc hosszúságú műsorszámait. A beadványozók álláspontja szerint a műsorszám jelmondata azonos, illetve vizuális megjelenésében nagy hasonlóságot mutat a Fidesz és a KDNP által kiadott politikai hirdetésekkel.

Ennek hátterében az áll, hogy - az Index februári híre szerint - a Miniszterelnökség a Fidesz kérésére térítésmentesen adta át a párt számára az addig a kormányzati kommunikációban használt „Magyarország jobban teljesít” kampány elemeit. (A kampányt a Lounge Design készítette.)

Az NVB a kifogást elutasította, de határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a panasztevők, és kérték az NVB határozatának megváltoztatását és a jogsértés megállapítását. Ennek eredményeként a Kúria eltiltotta a szolgáltatót a további jogsértéstől.

A TV2 – ahogy ezt a Kúriához benyújtott nyilatkozatában is kifejtette – nem ért egyet a döntéssel, leginkább azért, mert a társadalmi célú reklámokat tartalmi szempontból nem ellenőrzi, erre nincs kötelezettsége. Közleményük szerint a szóban forgó kampány tartalmáról nem volt tudomásuk, de nem is dolguk ilyen szempontból a kereskedelmi közlemények vizsgálata.

Állításuk szerint a TV2 a fentieket figyelembe véve azonos módon járt el, mint több más médium (köztük az ATV, Info Rádió), amikor befogadta a TCR-t és sugározta. Ezzel együtt a kérelmező a fenti médiaszolgáltatók közül kizárólag a TV2 ellen indított eljárást. A TV2 tiszteletben tartva a Bíróság határozatát, az abban foglaltak szerint fog eljárni.

Címkék: tv2 politika fidesz