A Magna Global becslése szerint 2015-ben globális szinten a médiatulajdonosi reklámbevételek várhatóan 4,8%-kal nőnek, 536 milliárd dollárra, ami összhangban van a júniusi, +4,9%-os előrejelzésükkel, és 2014-hez (+5,5%) képest lassuló trendet mutat.

A 2015-re vonatkozó Magna Global előrejelzés látszólagos stabilitása ellenére az egyes országokban jelentős módosításokra volt szükség. A fejlődés üteme öt országban (Ausztrália, India, Japán, Spanyolország, Egyesült Királyság) gyorsabb, míg másik hatban (Kína, Oroszország, Németország, Brazília és Kanada) lassabb, mint korábban várták.

Fotó: A globális hirdetési bevételek alkulása (Mrd USD), Forrás: Magna Global

Piacok szerinti bontás

Az Egyesült Államokban a médiatulajdonosok reklámbevételei idén 4,0%-kal, 165 milliárd dollárra emelkednek– amely a 2013-as 2.4%-hoz képest gyorsulás, de a korábbi várakozásaikat alulmúlja. Beszámítva a nagy politikai és sporteseményeket, amelyek kb. 1.5%-kal járultak hozzá a növekedéshez, a 2014-es teljesítmény nem számít erősnek. Az Egyesült Államok makrogazdasági környezetének második negyedév utáni szilárd erősödése ezidáig nem emelte a marketing és reklámkeresletet. 2015-re így a korábban becsült 3.3% helyett 2.7%-os növekedésre számítanak.

Ahogy várták, Nyugat-Európa idén végre újra növekedésnek indult (3,0%) és 2015-ben is hasonló várható (+2,8%). A régióban a legerősebb növekedést az Egyesült Királyság mutatta, de az eurózóna határán, a válság által korábban súlyosan érintett országokba is visszatért a növekedés, amely nem csak a gazdaságot, de a korábban mélybe zuhanó televíziós hirdetési árakat is érintette. Olaszország és Franciaország piaca ugyanakkor stagnál vagy csökken, és Németország sem teljesít jól.

Viszont a Közép-Kelet-Európára vonatkozó számokat az idei, viszonylag gyenge növekedés után 2015-re vonatkozóan is jelentősen vágni kellett, +6,4%-ról +3,0%-ra, a közelmúltban előállt kedvezőtlen gazdasági környezet miatt: elsősorban az orosz-ukrán feszültség nyomán jelentős a nyugati befektetői veszteség, másodsorban folyamatosan csökkennek az olajárak. Mindkét körülmény rányomja a bélyegét több környező, kelet-európai ország gazdaságára is. A közép-kelet európai volumen nagy részét Oroszország és Ukrajna adja (53%). Ha ezt a két piacot kivesszük, akkor a többi országra 5.2%-os növekményt becslünk 2015-re. Ebből Magyarországon +5,6%, Lengyelországban +4,2%, Csehországban 6,4%, Szlovákiában +3,5%-os bővülésre számítanak (a legdinamikusabb piac várhatóan Észtország lesz majd, +8,4%-kal). A mi régiónkban (is) a digitális média lesz a húzóerő, 19%-os erősödéssel – amellyel a többi médiatípus közt szinte egyedül van, mivel a TV és rádió stagnál (mindkettő +0,8%), a napilapok (-9,7%) és a magazinok (-11,8%) csökkennek, még a közterület is nehéz helyzetben van (-3,7%). Így a korábban húzórégiónak számító térség már elmarad az olyan feltörekvő piacoktól, mint Latin-Amerika vagy az Ázsiai-Csendes óceáni térség.

Ázsia-Óceánia továbbra is magas egyjegyű (+6,4%) növekedést mutat.

Latin-Amerika reklámipara idénhez hasonlóan jövőre is 13%-kal nő. Itt a húzóerő valójában továbbra is az infláció mértéke (különösen Argentínában és Venezuelában), a gazdasági környezet kevésbé kedvező.

Médiatípusok szerinti bontás

A televízió bővüléséhez (+5.2%) hozzájárultak a 2014-es nagy sportesemények. A futball VB néhány piacra – pl. Egyesült Államok és Egyesült Királyság - tisztán pozitív hatással volt, de pl. Németországban semleges eredményt hozott (közszolgálati, nagyrészt reklámmentes csatornák sugározták), míg Brazíliában kifejezetten alulmúlta a várakozásokat. Az Egyesült Államokban a Téli Olimpia és a félidős választások is a szokásosnál alacsonyabb eredményeket hoztak. A TV viszont 2015-ben is tovább nő (+3%), az európai és egyes ázsiai piacok pozitív árazási trendjeinek köszönhetően.

A digitális média idén is nagyon dinamikusan bővült: +17,2%-kal, 142 milliárd dolláros volument elérve. Ez jelenleg magasabb érték, mint a print és a rádió együttes bevétele, ugyanakkor a televíziótól globális szinten még elmarad.

  • A húzóerőt a mobil kampányok (+72%) és közösségi formátumok (+64%) jelentették, de a video (+34%) és a kereső (+15,6%) is látványosan emelkedő trendet mutat.
  • Abszolútértékben a legnagyobb szegmens a fizetett kereső (49%-os szeletet hasít ki a digitális tortából), ezt követi a display (21%), a közösségi média(12%) és a videó (8%).
  • Fontos megfigyelhető folyamat a mobilkészülékek irányába való elmozdulás gyorsulása. A mobil elérések (tabletek és okostelefonok) idén már 21%-ot generáltak (amely közel 30 milliárd dollárt jelent) – ez a szám tavaly még csak 14% volt. A mobil esetén a közösségi formátum dominál (a totál költés 60%-át képviseli) – érthetően adatforgalmi és tartalmi okokból a videó és egyéb formátumok itt jobban háttérbe szorulnak.
  • A digitális vásárlást forradalmasítja az automatizált rendszereken történő kereskedés (programmatic trading). Ebből az RTB (Real-Time Bidding)-típusú tranzakciók 21 milliárd dolláros volument értek el idén (+52%), amely a globális display vásárlás (banner, social, video) költés 42%-át képviselte (tavaly ugyanez a szám 33% volt). A programmaticnak deflációs hatása lehet (a maradék-inventory alacsonyabb értékesítése miatt), viszont összességében így nagyobb (korábban kevesebb keresletet vonzó) inventory kerül mérhető áron értékesítésre. Továbbá a programmatic által generált új lehetőségek a digitális médiát vonzóbbá teszik a nagy ügyféladatbázissal rendelkező és a különböző célzási technikák iránt nyitott nagy hirdetők számára.
  • Becsléseik szerint a digitális reklámbevételek 2015-ben elérhetik a 30%-os globális piaci részesedést, amely +15,1%-os növekedést és 163 milliárd dolláros volument jelent. Hosszútávú előrejelzéseik szerint a digitális média 2019-re utoléri a televíziót, 38%- 38% os piaci részesedést képviselve. Illetve már most az 1. helyen áll a Magna Global által vizsgált 73-ból 14 piacon, amelyben benne van az Egyesült Királyság (a világon a legnagyobb, 47%-os részesedéssel), Ausztrália, Kanada, Németország, Kína, Svédország és Hollandia. Az elemzés szerint 2014-ben már Magyarországon is az első helyre kerül a digitális média. Az Egyesült Államokban a digitális média 2017-ben várhatóan megelőzi a televíziós reklámbevételeket.
  • Fontos fejlemény, hogy a korábban a digitális világgal csak óvatosan kísérletező hirdetői csoportok (különösen az FMCG) a menedzselhetőség és a mérhetőség fejlődésével is egyre több forrást csoportosítanak át digitális formátumokra, amelyek már túlmutatnak a korábbi biztos megoldásnak tekintett prémium display hirdetéseken.
  • A digitális média emelkedése többirányú hatást gyakorol a teljes reklámpiac méretére és növekedési rátájára:
  1. Egyrészt bővíti a reklámtortát, mert olyan büdzsét is vonz, amelyet eddig BTL-re költöttek (dm, in-store, címjegyzékek) ill. amely a long tail típusú, kis és helyi vállalkozásoktól származik (akik eddig nem is költöttek marketingre). Ez mindenképp egy növekedési forrás pl. a kereső és közösségi formátumok számára.
  2. Másrészt a büdzsék áthelyeződése a hagyományos médiából (TV, sajtó, rádió, közterület) digitális irányba, deflációs hatással bírnak, ezzel közép és hosszútávon szűkíti a reklámköltést és lassítja a növekedést.
  3. Az első, „bővítő” típusú hatás már nagyrészt megtörtént az elmúlt 10 évben, míg a deflációs hatás fokozatosan válik dominánssá. Emiatt gondolja a Magna Global, hogy a konverzió a gazdasági és reklámnövekedés között gyengébb lesz, mint korábban, azaz hosszútávon a reklámköltés növekedése elmarad a GDP növekedés mértékétől.

Az összes többi médiatípus megszenvedte a televízió és digitális média versenyét 2014-ben. A napilapok reklámértékesítése 4,3%-kal, a magazinoké 7,3%-kal zsugorodott. A rádió stagnált (+0,1%), a közterület 3,4%-kal nőtt.