2011. január 28.

A Magyar Apps nyerte a Telenor alkalmazás versenyét

Második alkalommal rendezte meg Android Workshopját a Telenor. Ezúttal eredményt hirdettek az Androideák versenyen is.

Második alkalommal rendezte meg Android Workshopját a Telenor, amely ezúttal a magyarul elérhető applikációkra és a Google alkalmazásfejlesztő szoftverére fókuszált. Emellett eredményt hirdettek az Androideák versenyen is. A statisztikák szerint az Android idén átveheti a vezetést a mobil operációs rendszerek versenyében.

Második alkalommal rendezett androidos workshopot a Telenor. Ezúttal a magyar alkalmazások bemutatása mellett a Google App Inventor ingyenes alkalmazásfejlesztő szoftvert is megismerhették a résztvevők. Emellett kihirdették a tavaly kiírt Andorideák applikációs verseny eredményét is.

Az elhangzott előadásokból kiderült: a hazai felhasználók kissé ellentmondásosan viszonyulnak az okostelefonokhoz. A Telenornak a Brain Expresszel közös kutatása szerint a válaszadók a praktikus felhasználási lehetőségek közül elsősorban az internetes kapcsolattartást, az információszerzést és a telefonon történő ügyintézést tartották hasznosnak, ám kötődést készülékükhöz mégis inkább a szórakozás, a játékok és a közösségi oldalak figyelése alakította ki.

Telenor Android Workshop 2.0
TAW 2.0

A Telenor megbízásából az Ipsos 2010 végén már kifejezetten az Androiddal kapcsolatos véleményükről kérdezte a 20 és 35 év közötti városi fiatalokat. A válaszadók elismerően nyilatkoztak a Google operációs rendszeréről, négyötödük egyértelműen vonzónak találta az Androidot, és 73% gondolta úgy, hogy az operációs rendszer kifejezetten neki való lehet.

A piaci adatok azt mutatják, hogy 2011 a fordulat éve lehet, mivel az Android átveheti az első helyet a mobil oprendszerek versenyében. A statisztikák két szempontból vizsgálják az operációs rendszerek vetélkedését: egyrészt az újonnan eladott készülékek számát, másrészt a mobilinternet hálózatra csatlakozó gépek arányát tekintve.

A Google platformja az Egyesült Államokban az újonnan eladott okostelefonok versenyében  2010 végére utolérte a Blackberry RIM OS-t. Amerikában tavaly novemberben csaknem minden második új vásárló döntött androidos okostelefon mellett. Ami a mobilinternet-használatot illeti, az Android 2011 januárjában előzte meg a Blackberryt, miután 26,78 százalékra nőtt a részesedése. A platform Magyarországon a mobilinternet hálózatra csatlakozott készülékek számában (28,4%) már januárban megelőzte az Apple iOS-ét és a Nokia operációs rendszerét, a Symbiant is.

„A világtrendek szerint, amelyeket kutatásaink is alátámasztanak, a mobiltelefonon történő internetezéssel kapcsolatos félelmek jó része ma már csupán tévhiteken alapul. Az ismeretterjesztés mellett magyar applikációk fejlesztésével, a magyar nyelvű kínálat bővítésével szeretnénk ösztönözni az embereket arra, hogy válasszanak egy mobilabb életstílust" - mondta Sigvart Voss Eriksen, a Telenor kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

A népszerű applikációkat listázó Androlib.com site adatai szerint jelenleg a több mint 220 ezer androidos alkalmazás és játék 64,6 százaléka ingyenes. Mivel Magyarországon csak ingyenes applikációk tölthetők le egyelőre, az itteni felhasználók hozzáférése erősen korlátozott. A mobilszolgáltató közlése szerint ezért is fókuszált az Android Workshop sorozat második része a magyar fejlesztésű alkalmazásokra és az ingyenes alkalmazásfejlesztés lehetőségeire.

Az eseményen hirdették ki a decemberben elindított Androideák ötletpályázat eredményét is, melyre majd ötszáz javaslat érkezett. A legtöbb szavazatot elért három alkalmazást, a Magyar Apps-t, az S.O.S.-t és a Kerékpáros térképet a Telenor hamarosan megvalósítja, és ingyenesen elérhetővé teszi az androidos mobiltelefonnal rendelkezők számára. Az első helyezést elérő pályamű a magyar androidos alkalmazásokat gyűjti össze.

Címkék: telenor Android

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.