2015. február 04.

A Magyar Reklámszövetség párbeszédet sürget

Az MRSZ közleménye szerint a reklámadó-törvény tervezett változtatásai súlyos negatív hatással bírnak a GDP-re.

A szövetség felhívja figyelmet, hogy a 0%-os adózói körbe eső cégek bevonása a reklámadó jogszabály alá a kis árbevételű hazai médiavállalkozásokat egyértelműen ellehetetleníti, továbbá a saját reklám megadóztatása miatt kiterjeszti az adóalanyi kört minden Magyarországon tevékenykedő vállalkozásra.

Az MRSZ véleménye szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd esti MTI nyilatkozatában javasoltak alapján ezen adónem már nem csak a médiavállalkozásokat sújtja – hanem a kereskedelmi és szolgáltató vállalatokat, a hazai termelőket és a kereskedelmi láncokat is –, rövidtávon azonnali fogyasztói áremelkedést von maga után, amely növeli az inflációt, csökkenti a keresletet és súlyos negatív hatással bír a GDP-re.

Továbbá a Reklámszövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy a 2014-ben az OECD által készített Reklámadó nemzetközi tanulmány (Competition Assessment Reviews: Greece, 2014) egyértelműen kimutatta, hogy a sok káros következmény mellett például a szomszédos Ausztriában – ahol 5%-os egységes adókulcs van hatályban – a médiapiaci szereplők száma a reklámadó bevezetését követően 17,5%-kal csökkent.

A Reklámszövetség a tervezett jogszabály elfogadását megelőzően szakmai párbeszédet szorgalmaz a Kormánnyal és továbbra is a reklámadó teljes kivezetése mellett áll.

A Magyar Reklámszövetség elnöke hangsúlyozza, hogy a hatékony média piaci működésének alapvető feltétele a kiszámítható, a piac egészséges működését támogató szabályozás, a magas szintű önszabályozás és a felek – állami és piaci szereplők – közti párbeszéd egyensúlya.