2012. július 19.

A Médiatanácsnak ki kell adnia a kereskedelmi tévék hatósági szerződéseit

Első fokon pert nyert a Kreatív újságírója, Csuday Gábor.

Első fokon pert nyert a Kreatív újságírója, Csuday Gábor.

Első fokon nyert Csuday Gábor, a Kreatív újságírója, aki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével indított pert az NMHH Médiatanácsa ellen - írja a Kreatív Online. Ez azt jelenti, hogy a Médiatanácsnak ki kell adnia az országos kereskedelmi televíziókkal kötött hatósági szerződéseket. Az ügynek ugyanakkor másodfokon folytatása következik, mivel a hatóság és a tévék, mint beavatkozók fellebbezést nyújtottak be.

Csuday Gábor 2012. január 6-án fordult közérdekű adatigényléssel a médiahatósághoz. A Médiatanács azonban az RTL Klubot üzemeltető M-RTL és a TV2-t üzemeltető MTM-SBS üzleti érdekeire hivatkozva megtagadta a szerződések kiadását. Dr. Ocskó Eszter tanácselnök azonban megállapította, hogy a nemzeti vagyon - jelen esetben a frekvenciák - hasznosítása körében nem lehet üzleti titok védelmére hivatkozni.

Miközben ez az ügy másodfokon folytatódik, az újságíró azokat az ideiglenes szerződéseket is kikérte, amelyeket a Médiatanács a korábbi szerződések július 9-i lejártát követően kötött a két kereskedelmi televízióval. Az újonnan megkötött szerződések teszik lehetővé, hogy a csatornák a digitális átállás végéig ott maradjanak az analóg platformon.