2013. március 19.

″A Moby Dick jó téma lenne″

A Phineas és Ferb egyik készítőjét, Jeff ″Swampy″ Marshot kaptuk telefonvégre egy interjú erejéig. A rajzfilmes mára nagypapa üzemmódban működik.

A Disney Csatorna nézői Magyarországon is figyelemmel követhetik a Phineas és Ferb című sorozatot, melynek egyik készítőjét, Jeff ″Swampy″ Marshot sikerült telefonvégre kapnunk egy gyors interjú erejéig. A hajdan A Simpson családon is dolgozó ismert rajzfilmes ma már nagypapa, és ezt a szerepet a munkában sem veti le.

A Jeff "Swampy" Marsh-sal készült interjú a Médiapiac szaklap 2013 január-februári számában jelent meg elsőként, a Tévépiaci melléklet részeként.


Jeff "Swampy" Marsh munka közben

Az ön által jegyzett Phineas és Ferb több díjat is besöpört. Mi ennek a rajzfilmsorozatnak a titka?

Egy sor dolgot elhatároztunk már a munka kezdetén, amelyektől azt vártuk, hogy szerethetővé teszik a sorozatot. Az egyik ilyen sarokpont az volt, hogy a karakterek úgy legyenek szórakoztatóak, hogy közben ne legyenek egytől egyig totális seggfejek és idióták.

 

Mennyiben más egy ilyen típusú rajzfilmen dolgozni, mint, mondjuk, A Simpson családon, melynek hat évadon keresztül volt az alkotója, s amely okos és vicces társadalomkritikájával egyszerre vonzó a fiatalabbak és a felnőttek számára?

A Phineas és Ferb karakterei sokkal pozitívabbak, és nem akartuk, hogy szemétkedjenek egymással. Ez egy kedves, intelligens sorozat, nincs benne túl sok olyan karakter, amely egyszerűen át akarná ejteni vagy bántani akarná a többieket.

 

De hát az olyan sorozatokban, mint A Simpson család vagy a South Park, éppen azt szerettük, hogy rettentően szemetek egymással a szereplők.

A szülők viszont nagyon örülnek annak, ha a gyerekeiket nyugodtan odaültethetik egy olyan sorozat elé, amelyben mindig valami vicces, érdekes dolgon törik a fejüket a szereplők, ahelyett hogy meglopnának, becsapnának, megsértenének másokat. Vagyis a Phineas és Ferb biztonságos: a gyerekek anélkül nézhetik, hogy valami igazán kellemetlen hatás érné őket.

 

Rajzfilmkészítőként és nagypapaként melyik "műfaj" áll önhöz közelebb: az okos, de kíméletlen vagy a kedves, intelligens?

Nem tudok kibújni a nagypapaszerepből. Az egyik oka annak, hogy egy ilyen típusú műsorral jelentkeztünk, éppen az, hogy szerettük volna, ha büszkék lehetünk a sorozatra, és a gyerekeink, unokáink gond nélkül leülhetnek elé. Egyébként ugyanígy vagyok ezzel akkor is, amikor magam ülök le a tévé elé: inkább az értelmes, intelligens műsorokat keresem, amelyek nem sértegetik a közönséget.

 

A Phineas és Ferb tele van zenés betétekkel. Mit ad ez hozzá a rajzfilmsorozat egészéhez?

A zene, a dalok a történetmesélés olyan eszközei, amelyekre az emberek jóval azután is emlékeznek, hogy a sorozatnak már vége. Gondoljunk csak például a The Flinstones (magyarul Frédi és Béni – a szerk.) zenéjére. És ha az emberek emlékeznek a zenére, akkor előbb-utóbb vissza tudják idézni azt is, hogy miről szólt maga a show.

 

Az Egyesült Államok mellett évekig dolgozott Nagy-Britanniában is. Voltak itt élő szereplős munkái is?

Nagy-Britanniában kizárólag animációs filmeken, rajzfilmeken dolgoztam. Soha nem mondom, hogy soha, szóval lehet, hogy egy napon kipróbálom az élő szereplős műfajt is. De az animációs filmek készítése számomra sokkal szórakoztatóbb, ráadásul ezekben a színészek bármit megcsinálnak, amit csak akarok.

 

Már szóba került, hogy nagypapa. Szokta tesztelni az ötleteit az unokáin?

Abszolút. Bármikor házi marketingkutatást végezhetek a körükben egy-egy ötletemmel vagy műsorral kapcsolatban. Meg kell mondjam, nagyon is őszinték velem: egy csomó visszajelzést kapok, akár kértem, akár nem.

 

Ötleteket is adnak önnek az unokái?

Kifejezetten rajzfilmötletekkel nem jönnek hozzám, viszont elnézem, mit csinálnak, mi érdekli őket, milyen érzést kelt bennük egy-egy történés, és ez inspirációt jelent számomra.

 

Most a Phineas és Ferbön dolgozik. Mi a következő lépés?

Lehet, hogy egyszer írok egy musicalt:)

 

Te jó ég, és mi lenne a témája?

Azon szoktunk viccelni, hogy a Moby Dick jó téma lenne. Lehet, hogy a végén tényleg ennél kötök ki.

---

Jeff "Swampy" Marsh

Jeff "Swampy" Marsh jelenleg a Disney Csatornán futó Phineas és Ferb című rajzfilmsorozaton dolgozik mint alkotó és mint executive producer. Marsh azonban nem csupán rajzolóként és producerként működik közre a széria készítésében, hanem ő jegyzi a műsorban hallható dalokat, sőt, az egyik karakternek is ő kölcsönzi a hangját. A sorozatért, pontosabban annak főcímzenéjéért és betétdalaiért már két Emmy-jelölést is bezsebelhetett 2008-ban.

Marsh az elmúlt húsz évben megfordult többek között a Hanna-Barberánál és a Nickelodeonnál is. Hat évadon keresztül dolgozott A Simspon családon, három általa készített epizód Emmy-díjat érdemelt ki. Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniában is megfordult, ahol hat év alatt egyebek közt a BBC-vel és az ITV-vel voltak közös projektjei.

A rajzfilmes 1960-ban született Santa Monicában, jelenleg a szintén kaliforniai Venice-ben él. Két gyermekétől három unokája van, akik – mint az interjúnkból is kiderül – kéretlen őszinteséggel segítik a munkáját.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.