Kövess minket!

Médiapiac

″A Moby Dick jó téma lenne″

A Disney Csatorna nézői Magyarországon is figyelemmel követhetik a Phineas és Ferb című sorozatot, melynek egyik készítőjét, Jeff ″Swampy″ Marshot sikerült telefonvégre kapnunk egy gyors interjú erejéig. A hajdan A Simpson családon is dolgozó ismert rajzfilmes ma már nagypapa, és ezt a szerepet a munkában sem veti le.

A Jeff “Swampy” Marsh-sal készült interjú a Médiapiac szaklap 2013 január-februári számában jelent meg elsőként, a Tévépiaci melléklet részeként.


Jeff “Swampy” Marsh munka közben

Az ön által jegyzett Phineas és Ferb több díjat is besöpört. Mi ennek a rajzfilmsorozatnak a titka?

Egy sor dolgot elhatároztunk már a munka kezdetén, amelyektől azt vártuk, hogy szerethetővé teszik a sorozatot. Az egyik ilyen sarokpont az volt, hogy a karakterek úgy legyenek szórakoztatóak, hogy közben ne legyenek egytől egyig totális seggfejek és idióták.

 

Mennyiben más egy ilyen típusú rajzfilmen dolgozni, mint, mondjuk, A Simpson családon, melynek hat évadon keresztül volt az alkotója, s amely okos és vicces társadalomkritikájával egyszerre vonzó a fiatalabbak és a felnőttek számára?

A Phineas és Ferb karakterei sokkal pozitívabbak, és nem akartuk, hogy szemétkedjenek egymással. Ez egy kedves, intelligens sorozat, nincs benne túl sok olyan karakter, amely egyszerűen át akarná ejteni vagy bántani akarná a többieket.

 

De hát az olyan sorozatokban, mint A Simpson család vagy a South Park, éppen azt szerettük, hogy rettentően szemetek egymással a szereplők.

A szülők viszont nagyon örülnek annak, ha a gyerekeiket nyugodtan odaültethetik egy olyan sorozat elé, amelyben mindig valami vicces, érdekes dolgon törik a fejüket a szereplők, ahelyett hogy meglopnának, becsapnának, megsértenének másokat. Vagyis a Phineas és Ferb biztonságos: a gyerekek anélkül nézhetik, hogy valami igazán kellemetlen hatás érné őket.

 

Rajzfilmkészítőként és nagypapaként melyik “műfaj” áll önhöz közelebb: az okos, de kíméletlen vagy a kedves, intelligens?

Nem tudok kibújni a nagypapaszerepből. Az egyik oka annak, hogy egy ilyen típusú műsorral jelentkeztünk, éppen az, hogy szerettük volna, ha büszkék lehetünk a sorozatra, és a gyerekeink, unokáink gond nélkül leülhetnek elé. Egyébként ugyanígy vagyok ezzel akkor is, amikor magam ülök le a tévé elé: inkább az értelmes, intelligens műsorokat keresem, amelyek nem sértegetik a közönséget.

 

A Phineas és Ferb tele van zenés betétekkel. Mit ad ez hozzá a rajzfilmsorozat egészéhez?

A zene, a dalok a történetmesélés olyan eszközei, amelyekre az emberek jóval azután is emlékeznek, hogy a sorozatnak már vége. Gondoljunk csak például a The Flinstones (magyarul Frédi és Béni – a szerk.) zenéjére. És ha az emberek emlékeznek a zenére, akkor előbb-utóbb vissza tudják idézni azt is, hogy miről szólt maga a show.

 

Az Egyesült Államok mellett évekig dolgozott Nagy-Britanniában is. Voltak itt élő szereplős munkái is?

Nagy-Britanniában kizárólag animációs filmeken, rajzfilmeken dolgoztam. Soha nem mondom, hogy soha, szóval lehet, hogy egy napon kipróbálom az élő szereplős műfajt is. De az animációs filmek készítése számomra sokkal szórakoztatóbb, ráadásul ezekben a színészek bármit megcsinálnak, amit csak akarok.

 

Már szóba került, hogy nagypapa. Szokta tesztelni az ötleteit az unokáin?

Abszolút. Bármikor házi marketingkutatást végezhetek a körükben egy-egy ötletemmel vagy műsorral kapcsolatban. Meg kell mondjam, nagyon is őszinték velem: egy csomó visszajelzést kapok, akár kértem, akár nem.

 

Ötleteket is adnak önnek az unokái?

Kifejezetten rajzfilmötletekkel nem jönnek hozzám, viszont elnézem, mit csinálnak, mi érdekli őket, milyen érzést kelt bennük egy-egy történés, és ez inspirációt jelent számomra.

 

Most a Phineas és Ferbön dolgozik. Mi a következő lépés?

Lehet, hogy egyszer írok egy musicalt:)

 

Te jó ég, és mi lenne a témája?

Azon szoktunk viccelni, hogy a Moby Dick jó téma lenne. Lehet, hogy a végén tényleg ennél kötök ki.

Jeff “Swampy” Marsh

Jeff “Swampy” Marsh jelenleg a Disney Csatornán futó Phineas és Ferb című rajzfilmsorozaton dolgozik mint alkotó és mint executive producer. Marsh azonban nem csupán rajzolóként és producerként működik közre a széria készítésében, hanem ő jegyzi a műsorban hallható dalokat, sőt, az egyik karakternek is ő kölcsönzi a hangját. A sorozatért, pontosabban annak főcímzenéjéért és betétdalaiért már két Emmy-jelölést is bezsebelhetett 2008-ban.

Marsh az elmúlt húsz évben megfordult többek között a Hanna-Barberánál és a Nickelodeonnál is. Hat évadon keresztül dolgozott A Simspon családon, három általa készített epizód Emmy-díjat érdemelt ki. Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniában is megfordult, ahol hat év alatt egyebek közt a BBC-vel és az ITV-vel voltak közös projektjei.

A rajzfilmes 1960-ban született Santa Monicában, jelenleg a szintén kaliforniai Venice-ben él. Két gyermekétől három unokája van, akik – mint az interjúnkból is kiderül – kéretlen őszinteséggel segítik a munkáját.

Médiapiac

Csak egy kereskedelmi médiaszolgáltató tenne közzé politikai reklámokat

Csak egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a szombaton indult választási kampányban politikai reklámot kíván közzétenni – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A választási kampányban a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítését célzó politikai reklám televízióban, rádióban jelenik meg.

A törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltatók (rádiók, televíziók) nem kötelesek ilyen jellegű politikai reklámot sugározni, de vállalhatják azt.

A jogszabály szerint amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt kötelesek közölni a NVB-vel. A politikai reklám közzétételére vonatkozó jognyilatkozatokat külön kell megtenniük az európai parlamenti választásra, az önkormányzati, valamint a nemzetiségi választásra.

A nem közszolgálati médiaszolgáltatóknak szombat 16 óráig volt lehetőségük ilyen bejelentést tenni.

Az NVI tájékoztatása szerint határidőig mindössze egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett be: a Magyar RTL Televízió Zrt., amely a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán is 150-150 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos, közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, nem fogadhat el.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Szombat délutánig jelentkezhetnek a tévék, rádiók az NVB-nél

Szombat 16 óráig jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) azok az országos televíziók és rádiók, amelyek az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampányidőszakában politikai reklámot kívánnak közzétenni.

Közzétéve:

Flickr

Az alaptörvény rögzíti, hogy a demokratikus közvélemény kialakulásához választási kampányidőszakban szükséges megfelelő tájékoztatásért politikai reklám kizárólag ellenérték nélkül, az esélyegyenlőséget biztosító feltételek mellett közölhető. A választási eljárásról szóló törvény különbséget tesz a politikai hirdetés és a politikai reklám között.

A jogszabály politikai hirdetésnek nevezi az ellenérték fejében, valamely jelölőszervezet vagy független jelölt népszerűsítését szolgáló és támogatásra ösztönző, sajtótermékben (illetve az interneten és moziban) közzétett tartalmat.

A politikai reklám – amelynek a célja ugyancsak a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítése – televízióban, rádióban jelenhet meg.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos, közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el.

A jogszabály szerint

amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók (televíziók és rádiók) biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt legkésőbb a kampány hivatalos kezdetéig, április 20-án 16 óráig kötelesek közölni a NVB-vel.

Külön kell megtenni a politikai reklám közzétételére vonatkozó jognyilatkozatot az EP-választásra, az önkormányzati, valamint a nemzetisági választásra.

Az európai parlamenti képviselők, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával kapcsolatban a bejelentésnek tartalmaznia kell a politikai reklám közlésére szolgáló országos lineáris, illetve a kizárólag interneten elérhető lineáris médiaszolgáltatásnak vagy médiaszolgáltatásoknak a megjelölését és a politikai reklámok közzétételére szánt időtartamot, amely összesen nem lehet kevesebb 150 percnél.

A nemzetiségi választással kapcsolatban a bejelentésnek csak a közlésre szolgáló médiaszolgáltatás megjelölését kell tartalmaznia.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Újabb bírság az RTL-nek: erőszakos Sztárbox-jelenetek a Kanapéhuszárokban

A testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki a csatornára.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre, hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására

– közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kanapéhuszárok két vizsgált epizódjában nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát.

A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok”, akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel, hogyan reagálnak a látottakra.

A médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat ugyanakkor tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, figyelemmel arra, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb kiskorúak személyiségfejlődését a műsorszámban halmozottan előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatta – írták, hozzátéve, hogy ezért

a testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re.

Úgy folytatták, hogy mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére.

Pályázati beszámoló

Közölték azt is, hogy ugyanezen az ülésén a testület elfogadta az MTVA Támogatási Irodájának a Médiatanács Támogatási Program keretében meghirdetett, médiaszolgáltatások támogatását célzó pályázati eljárásokra vonatkozó negyedéves beszámolóját.

A testület döntései nyomán az MTVA az idei év első negyedévében négy, a médiatanács által meghirdetett pályázati eljárásban (Rádióállandó2023, TVállandó2023, KMUSZ2023, Rezsi2024) nyolcvankét támogatási szerződést kötött, melyeknek köszönhetően összesen 473 694 208 forintot oszt szét a nyertes pályázók között.

Bírságot kapott a Rádió 1 Sirius

A közleményből kiderült az is, hogy a médiatanács elmarasztalta a Radio Plus Kft.-t, mert a 91,1 Rádió 1 Sirius január 19. és 25. között megsértette a szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé elegendő közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, műsorelemet, valamint szöveges tartalmat, a zenei művek körében irányadó vállalását pedig túllépte.

Mindezek miatt a testület 130 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót, illetve a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

Elmarasztalták a Forrás Rádiót

Az ugyancsak elmarasztalt Forrás Rádió pedig azzal sértette meg a szerződéses vállalásait, hogy január 9. és 15. között nem tett közzé sem megfelelő mennyiségű hírműsorszámot, sem közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ezért a médiatanács a médiaszolgáltatót, a Turul Média Kft.-t 70 000 forint bírsággal sújtotta, és közlemény közzétételére is kötelezte – tették hozzá.

A TV2 Comedy is hibázott

Azt írták, hogy a hatóság a román társhatósághoz fordult a TV2 Comedy csatornán március 11-én reggel 9 óra 25 perctől vetített Amerikai fater című műsorszám Smikulás című epizódja miatt, mert az a magyar szabályozás alapján – tekintettel a szexualitás megjelenítésére, a trágár nyelvezetre, az erőszak-ábrázolásra, a vallást érintő kijelentésekre, a zoofíliára utalásra, valamint az alkohol- és drogfogyasztásra – alkalmas volt a tizenhat éven aluliak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, miközben a médiaszolgáltató azt „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott” felhívással, valamint „AP” korhatári jelöléssel sugározta, ami a hazai szabályozás szerint a III. korhatári kategóriának (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) feleltethető meg.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Tovább olvasom