2015. október 28.

A Nielsen megváltoztatná a mérési szabványokat

A közönségmérő cég a 2006-os iparági megállapodást már a jövő évre vonatkozóan is frissítené.

A Nielsen nemrég iparági vezetőket hívott össze, hogy megvitassák a szabványok problémáit. Jelenleg még a kilenc éve lefektetett C3 és C7 (a sugárzás utáni 3, illetve 7 napban történő megtekintéseket számító) mérések vannak életben, azonban a nézői szokások sokat változtak azóta. Csakúgy, mint az iparági gyakorlat: így például jelenleg nem számít bele a mérésbe, ha a reklámtartalom bármennyire is eltér a lineáris adásban sugárzott reklámoktól.

A korlátokat nem a technológia jelenti: a Nielsen már most is képes 35 napos késleltetéssel mérni a lineáris és digitális televíziókat is, a Total Audience Measurement eszközzel pedig a televíziótól eltérő eszközökön történő megtekintést is regisztrálják.

Megan Clarken, a Nielsen globális nézettségi termékekért felelős ügyvezető alelnöke szerint a megbeszélésen a C3 és C7 aktualizálása mellett a teljes modellváltás irányáról is beszéltek, ugyanis évekre előre szeretnék tervezni a változásokat.

David Campanelli, a Horizon Media senior alelnöke ennek kapcsán rámutatott, hogy jelenleg nagy a különbség a médiumok és a hirdetők céljai között, ezért nehéz például azt kezelni, ha az adott műsor mellett egyes nézők más reklámokat látnak. Véleménye szerint a C3, C7és C30 horizontális felfogást tükröz, amellyel szemben inkább vertikális megközelítésre lenne szükség: azt kellene tudni megmutatni, hogy az adott csatorna különböző felületein a reklám hány megjelenést ért el szerda este, azzal szemben, hogy egy sorozat reklámszünetében sugárzott spotnak mekkora volt az elérése 30 nap alatt.

(Forrás: Warc/Ad Week)