2012. június 25.

A PLT a Földért

A környezetvédelem az egyes emberek, a kisebb lakóközösségek szintjén kezdődik, állítja a kiadó.

„Üvegház” címmel, a klímavédelem témakörében indítottak környezetvédelmi felelősségvállalási programot a Pannon Lapok Társasága (PLT) lapjai, melynek révén Zala, Vas, Veszprém és Fejér megye lakossága ismerheti meg a klímaváltozás veszélyeit és a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentésének lehetőségeit. A lapcsoport a IV. Országos Klímacsúcson bemutatott kiállítás révén kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a környezetvédelem az egyes emberek, a kisebb lakóközösségek szintjén kezdődik.

A PLT lapjai – a veszprémi Napló, a Fejér Megyei Hírlap, a Vas Népe, a Zalai Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap – minden évben társadalmi felelősségvállalási programok indításával segítik a környezetvédelem, valamint a zöldipar eredményeinek köztudatba való beépülését. Környezettudatos cselekvésre buzdító programjaik olyan problémákra hívták fel eddig a figyelmet, mint például az illegális szemétlerakás, vagy a vízszennyezés.

A lapcsoport 2012-ben „Üvegház” címmel a környezetszennyezés okozta klímaváltozás hatásait bemutató közösségi programot szervezett, a témakörben országosan elismert Klíma Klub közreműködésével. Az együttműködés eredményeként jött létre a IV. Országos Klímacsúcson nagy sikerrel bemutatott „PLT a Földért” című kiállítás, amely a lapcsoport négy éve tartó erőfeszítésein keresztül mutatja be, hogyan foghatnak össze az emberek természeti környezetük megóvása érdekében.

A PLT lapjai 2009-ben az olvasók bevonásával indítottak programot a környezetszennyezés ellen, „Tegyünk rendet a környezetünkben!” címmel. Az akció során 91 illegális szeméttelepet jelzett a lakosság, ezek eredményeként 14 hatósági eljárás indult és 16 nagyobb illegális szeméttelepet számoltak fel.

2010-ben a vizek védelmében, az „Életünk a víz” címmel indított program során arra buzdították a lakosságot, hogy óvják közösen az élővizeket. A program részeként a PLT fotópályázatot hirdetett a veszélyeztetett, szennyezett forrásokról, patakokról és tavakról, valamint minden megyében vizes élőhelyet fogadtak örökbe iskolák és közösségek, vállalva azok környékének tisztán tartását. Emellett 2010-ben a parlagfű ellen is összefogást hirdettek a lapok, „Tiszta levegőt! Tegyünk együtt a parlagfű ellen” címmel. Az olvasók 150 parlagfüves területre hívták fel a szerkesztőségek figyelmét, és a bejelentések kapcsán 133 hatósági eljárás indult.

2011 az erdők éve volt a PLT megyéiben. A „PLT a Földért” kiállítás ezen kezdeményezést bemutató tablói a lapok által szervezett, az erdők állapotát ismertető konferenciákról készültek. A lapok ebben az évben tematikus írásokban tárták fel az erdők állapotát, foglalkoztak a lakosság által leglátogatottabb helyek bemutatásával, valamint a falopások feltárásával. A napilapok szerkesztőségei erdőültetésre hívták a helyi média tagjait, továbbá rajzpályázatot hirdettek az óvodások és az általános iskolások körében, melynek eredményeként a szerkesztőségekbe összesen 2779 rajz és makett érkezett.

A PLT 2012-es környezetvédelmi felelősségvállalási programja az üvegházhatás radikálisan figyelmeztető tényeire kívánja felhívni a figyelmet, amely összetett, több környezetre ártalmas tevékenység következményeként az egész földi élővilágot teszi sérülékennyé és sodorja veszélybe. A lapcsoport egész évben riportok és interjúk révén készül felhívni olvasói figyelmet a problémára.