Szalay Dániel 2012. február 03.

A Rádió1 az egyik leghallgatottabb budapesti adó volt

Megjelent a TNS Hoffmann januári rádiós mérésének eredménye, ami alapján több figyelemre méltó megállapítás is tehető.

A budapesti fiatalok körében a leghallgatottabb rádió volt a nemrégiben a fővárosi frekvenciáját elveszítő Rádió1 - derül ki a TNS Hoffmann januári rádiós méréséből, ami egyébként arra is rávilágít, hogy a fővárosiak háromnegyede napi gyakorisággal kapcsolja be a rádióját.

A TNS Hoffmann 2012. január 4 és 17. között a Kantar Media nemzetközi tapasztalatainak felhasználásával Budapesten, a 15 évnél idősebb lakosság körében végzett rádiós közönségmérésének összefoglalója szerint több mint 1,1 millió budapesti (75%) hallgatott nap mint nap rádiót az év első hónapjában.

Az eredményeket összefoglaló dokumentum rácáfol arra a közkeletű vélekedésre, hogy a fővárosban – szemben a vidéki városokkal – a lokalitás szerepe az élet minden területén alacsonyabb: az országos adók mellett kifejezetten magasnak mutatkozott a helyi rádiók hallgatottsága. A 15 évnél idősebb budapesti lakosság körében minden második személy hallgat budapesti rádiót (is), így ezek együttes hallgatottsága eléri a 725 ezer főt.

A hirdetők érdeklődésére leginkább számot tartó 18-49 éves korcsoportban egy kicsit még népszerűbbek a helyi rádióadók, hiszen az átlagi napi együttes hallgatottságuk 51 százalék körül alakult (402 ezer fő).

A budapestiek számára a rádiózás egyrészt szórakozást, másrészt információszerzést jelent. Ennek megfelelően a zenei országos és helyi rádiók hallgatottsága 59 százalék volt (873 ezer fő). Ez  a 18-49 éves korosztály körében még magasabb volt: háromból két budapesti 18-49 éves lakos szokott naponta zenei rádiót hallgatni (66 százalék; 526 ezer fő).

A zene mellett egyébként a fővárosiak 34 százaléka hallgat napi szinten elsősorban szöveges és/vagy közösségi tartalmakat sugárzó rádiókat.

A TNS Hoffmann méréséből az is kiderült, hogy a hirdetők számára kiemelt 18 és 49 év közötti korcsoport körében a legmagasabb eléréssel (reach) a Rádió1 rendelkezett (209 ezer fő) a Budapesten fogható adások közül. Ezt a Neo FM 162 ezres elérése, majd a Class FM 161 ezres reache követi.

Felső korosztályi szűkítés nélkül vizsgálva viszont némiképp máshogy alakult a verseny, ugyanis a mezőny élén ebben az esetben a Neo FM áll 288 ezres eléréssel, míg a fővárosi frekvenciáját azóta már elveszítő Rádió1 a dobogó második fokán volt (269 ezer fő), és mindössze ezer fővel maradt le az állami Kossuth Rádió. (A mérésbe csak a 15 évnél idősebbeket számolták bele.)

A teljes fővárosi rádiós rangsor elérhető a csatolt PPT-ben lévő grafikonokon.Rádiós pályázatok

4 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.