Különleges és titokzatos sajtótájékoztatóra invitálta a két társaság az újságírókat, ahol egy tech-mérföldkövet reprezentáló tesztet hajtottak végre: a telco vállalat élő 4G+ hálózatán, egy Galaxy S9+ készülék majdnem elérte a másodpercenként 1 gigabites letöltési sebességet.

 

„Izgalmas technikai mérföldkőhöz érkeztünk. A Vodafone Magyarországnak van egy ’Gigabit Magyarország’ víziója, amely arról szól, hogy a legmodernebb hálózatok, a nagysebességű internet elérés minden ember, minden vállalkozás, tehát a társadalom minden tagja számára egy elérhető realitás legyen”

– mondta el a rendezvényen Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette, két feladatuk van: a meglévő hálózatuk fejlesztése, illetve a jövő hálózatának az építése. „A jelenből jutunk a jövőbe és mindkét területen helyt kell, hogy álljunk: a jelenben, melyben ügyfeleinknek a kiemelkedő minőségű hálózati szolgáltatás és a kifogástalan felhasználói élmény biztosítása a cél, és természetesen a jövőben, amely számos technológiai újdonságot tartogat és ebben a változó környezetben épp olyan megbízható partnerek leszünk, mint napjainkban” – húzta alá.

Mint fogalmazott, a jelen fókusza hálózatfejlesztési szempontból a 4G+ tökéletesítése, fejlesztése, kiterjesztése. Ennek a legnagyobb előnye a gyorsabb adatátvitel, amely napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, különösképp az e-sport területén.

„Örömmel jelenthetem be, hogy a mai naptól a Vodafone, mint vállalatcsoport, kiemelt támogatója a világ legnagyobb E-Sport szervezőjének, az Electronic Sport Leauge-nak (ESL)”

– szögezte le a szakember.

 

A Vodafone Magyarország 2017 februárjában jelentette be a 4G+ szolgáltatás bevezetését, amit a szolgáltató a főváros és Tatabánya után a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ország egyre több pontján kapcsol be, köztük számos nagyvárosban és a Balaton körüli településeken is.

A 4G-nél is gyorsabb adatátviteli sebességet nyújtó 4G+ szolgáltatás alapját a Carrier Aggregation technológia adja, mely lehetővé teszi több különálló frekvenciasáv összefogását, jelentősen növelve ezáltal a letöltési sebesség elméleti maximumát. A társaság mérnökei ezt egészítették ki az élőhálózati bemutató során az eddig főként még csak tesztkörnyezetben használt 4X4-es MIMO (multiple input, multiple output) technológiával, melynek lényege, hogy mind készülék, mind pedig mobilállomás oldalon több antenna van, melyek képesek ugyanabban az időben más-más információt adni és venni.

A 4G+ alapját adó jelenlegi LTE-advanced szabvány lehetőséget teremt arra, hogy a MIMO technológiával akár 4-4 antennát kezeljen az állomás és a készülék is, megnégyszerezve ezáltal a letöltési sebesség elérhető elméleti maximumát. Ezen felül a Vodafone a korábban használt, egy időben 6 bit átvitelére képes 64QAM moduláció helyett országosan bekapcsolta az egy időben 8 bit átvitelére képes 256QAM modulációt, amely kódolási technológia az arra alkalmas készülékeken, így a teszten használt Samsung Galaxy S9+ készüléken is további 20 százalékkal növeli a sebességet.

 

A kereskedelmi forgalomban elérhető készülékek többsége két sávot tud összefogni, ami meghatározza a letöltési sebesség elérhető elméleti maximumát. A Samsung Galaxy S9 és S9+ viszont akár öt különböző frekvenciatartományt is össze tud fogni, így képes lehet az akár 1 gigabit per szekundumos (Gbps) letöltési sebességre is.

A rendezvényen bemutatott teszten a készülék segítségével az 1800, a 2100 és a 2600Mhz-es sávokat fogták össze, melyek mindegyikén 4-4 párhuzamos adatfolyam futott, ezáltal sikerült megközelíteni az 1Gbps letöltési sebességet.

A rendezvényen bemutatott teszt - Fotó: Médiapiac
A rendezvényen bemutatott teszt - Fotó: Médiapiac

„A Carrrier Aggregation és a MIMO technológiák az 4G hálózat evolúciójának jelentős állomásai. A bemutatón elért sebesség kiváló példája annak, hogy az 5G hálózat bevezetése előtt még milyen hatalmas lehetőségek rejlenek a 4G+ szolgáltatásban is”

– mondta el Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese. „Március végére Budapesti állomásaink 99 százalékán elérhetővé tettük a Carrier Aggregation technológiát, a következő hónapokban és években pedig az ország még több pontján tervezzük beindítani az egyre gyorsabb adatátviteli sebességet lehetővé tevő 4G+ szolgáltatást” – tette hozzá.

„Okoseszközeinknek köszönhetően minden eddiginél összekapcsoltabb életet élünk: össze vagyunk kötve családtagjainkkal, az otthonunkkal, illetve akár különböző időzónákban élő emberek millióival.

Az egyre fejlettebb adatkapcsolati szolgáltatásoknak köszönhetően kiváló minőségű tartalmakat oszthatunk meg valós időben

– mondta el Kunos Balázs, a Samsung Electronics Magyar Zrt. Mobil üzletágának igazgatója.

Hozzátette, a Samsung folyamatosan fejleszt az összekapcsolt technológiák terén: „2009-ben az iparágban elsőként alkalmaztuk az LTE technológiát a modemekben, 2016-ban megalkottuk az első 1 gigabit per szekundumos (gigabit-per-second, Gbps) sebességű 5CA modemet, míg 2017-ben bemutattuk az első 6CA modemet 1.2 Gbps sebességgel. Büszkék vagyunk arra, hogy a Samsung Galaxy S9 és S9+ készülékünkkel felkészültünk a jövő technológiai kihívásaira, így adva felhasználóink kezébe egy időtálló, csúcskategóriás okostelefont”

Kunos Balázs az előadás közben - Fotó: Médiapiac
Kunos Balázs az előadás közben - Fotó: Médiapiac

 

Hogy mit is jelent pontosan a bemutató során elért sebesség, azt néhány közérthető példával lehet szemléltetni: A másodpercenként 1 gigabit letöltési sebességgel egy Blu-Ray lemeznyi adatot – 50GB-ot jelent – nagyjából ötven másodperc alatt le lehetne tölteni.

Más oldalról megközelítve, az 1Gbps-os sávszélesség akár egy néhány százfős vállalat napi munkájához is elegendő lehet. További fontos tényező a válaszadás, azaz a késleltetés, melynek az eszközök közti kommunikáció minél gördülékenyebbé tételében van szerepe – a Vodafone Magyarország bemutatóján a késleltetés mindössze 13-18 milliszekundum volt (az emberi pislogás körülbelül 300-400 milliszekundum).

 

A sajtótájékoztató után a vállalat ebédre invitálta a megjelenteket, valamint lehetőséget biztosított arra, hogy a vendégek kipróbálják a Samsung VR-szemüvegét.

VR-hullámvasútra szállt érdeklődő - Fotó: Médiapiac
VR-hullámvasútra szállt érdeklődő - Fotó: Médiapiac

Nem egyenértékű a technológiai áttöréssel, ugyanakkor érdekesnek találtuk, ezért beszámolunk róla, hogy a Vodafone székházban található mini-szendvicsek színe megegyezett a társaságéval.

A stílus a részletekben rejlik - Fotó: Médiapiac
A stílus a részletekben rejlik - Fotó: Médiapiac
A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.