2012. március 23.

A T-Mobile lemaradt a föld alatt

A Vodafone után mostantól a Telenor is kínál már széles sávú internetet a budapesti metróvonalakon. A T-Mobile lemaradt.

A Vodafone után mostantól a Telenor is kínál már széles sávú internetet a budapesti metróvonalakon, vagyis a T-Mobile már csak utolsóként kezdheti meg a szolgáltatást a későbbiekben.

Március 23-tól, vagyis mától a Telenor ügyfelei számára Budapest teljes metróhálózatán elérhetővé vált a Hipernet fantázianevet viselő széles sávú internetszolgáltatás.

A távközlési óriás hálózatfejlesztésének földfelszíni részét 2011 végén befejezte, így - saját állítása szerint - a legkiterjedtebb és az egyik legnagyobb elméleti letöltési sebességet biztosító 3G mobilinternet-hálózatot tette elérhetővé ügyfelei számára. A szolgáltató 2012-es tervei közt szerepel a finomhangolás, az újabb területek bekapcsolása a 3G hálózatba és a beltéri lefedettség növelése: ennek első lépése, hogy a Millenniumi Földalatti Vasúton, a 2-es és 3-as metró teljes vonalán valamint a Szentendrei HÉV földalatti szakaszain és ezek valamennyi megállóhelyén biztosítja a 42 Mbps elméleti letöltési sebességű mobilinternetet.

Egyébként egy kutatás szerint a Telenor ügyfeleinek több mint 60 százaléka internetezik naponta többször is mobilján, vagyis érthető volt az igyekezet, hogy ezt a föld alatt is megtehessék az ügyfelek, hiszen erre ezidáig csak nagyon korlátozott sebesség mellett volt módjuk.

„A metróalagútban speciális megoldásra van szükség ahhoz, hogy megfelelő lefedettséget biztosíthassunk: úgynevezett sugárzókábelek segítségével garantálható az egyenletesebb térerő. Így azt követően, hogy a Telenor megkapta a hozzáférést ehhez a hálózati infrastruktúrához, azonnal megkezdte a megfelelő sávszélességű felhordóhálózat kiépítését, mellyel mostantól ugyanazt a sebességet és megbízhatóságot kínáljuk ügyfeleinknek, amit a földfelszínen országszerte.” – mondta Sepsi Zsolt, a Telenor megbízott műszaki vezérigazgató-helyettese.

Március közepétől például a piros metróval utazó Telenor előfizetők akadozás nélkül nézhetnek végig egy 7 perces videót a YouTube-ról, amíg a Keleti pályaudvartól az Örs vezér tere végállomásra érnek. Ebben a cellahatárok sem zavarhatják a netezőket, mert a Telenor még egy speciális állomást is telepített több megállóhoz, így a videóletöltés és a böngészés nem akad el.

Kapcsolódó cikkünkben arról is olvashat, hogy a Vodafone milyen hasonló bejelentést tett korábban.

Címkék: telenor