Nyolc és fél milliárd dollárra becsülik az üzletet, amellyel több menetben vásárolhatja be magát a versenysorozatot szervező cégbe a Magyarországon a UPC márkával jelen lévő Liberty Global.

A legnevesebb német jármű-szaklap, az auto motor und sport cikke szerint kedden utalhatja át az első részletet a vevő, és ezzel új korszak nyílhat a versenysorozat életében. Egyelőre még azt sem tudni, mi lehet Bernie Ecclestone szerepe az új érában – egyes találgatások szerint az átmeneti időszakában még a vezetés tagja marad, de túlélőképességét elnézve az sem kizárt, hogy tulajdonosváltás ide vagy oda, továbbra is döntő szava marad a Forma-1 életében.

A Főnök se hitte

A lap arra emlékeztet: az Egyesült Államokból, Katarból és Kínából is voltak érdeklődők a cég iránt, de végül egyik menetben sem született eredmény, így Ecclestone nem ok nélkül nyilatkozta nekik pár hete, hogy csak akkor hiszi el, hogy pontot tettek az ügy végére, ha a számlájára megérkezett a vételár. A cikk nem említi, ki közölte velük a vevő nevét, de a lap renoméja és az, hogy mely médiumok vették át a beszámolót, nem hagy kétséget afelől, hogy kacsáról szó sem lehet.

Az ügylet az írás szerint kétlépcsős lesz, a vevő a főrészvényes CVC Capitalsba vásárolja be magát. Ennek ugyan csak 35,1 százaléka van a Forma-1-ben, ám szavazati jogot biztosító részvényei csak neki vannak. Az értesülés szerint más jelenlegi tuajdonosok részesedését is megszerezné John Malone médiabirodalma. (Ecclestone-nak saját nevén és egy másik cégén keresztül további 14,3 százaléka van a száguldó cirkuszban.)

A coloradói központú Liberty Global teljesen új bevételi struktúrát teremtene az információ szerint: amerikai mintára a mozgóképes közvetítésnek kellene a legtöbb pénzt hoznia. Újabb változást hozhat a Forma-1 életében, ha bebizonyosodik, hogy az új gazda tényleg arra törekszik, hogy a részvényeket a New York-i tőzsdére bevezetve alakítsa át gyökeresen a tulajdonosi szerkezetet.

Frissítés

A felek megerősítették, hogy 4,4 milliárd dollárért megkötötték az üzletet. (A F1 4,1 milliárd dolláros adósságállományát is figyelembe véve az ügylet értéke meghaladja a 8 milliárd dollárt.)

Bernie Ecclestone marad a vezérigazgató, de az elnöki pozíciót Chase Carey, a 21st Century Fox alelnöke veszi át.