2011. február 14.

A blogolás nyitottá tesz

Hampuk Richárddal beszélgettünk, aki ügynökségi léte mellett gyakran foglalkozik politikai témákkal a blogján, de még sosem tiltották le az írásról.

Hampuk Richárddal beszélgettünk, aki ügynökségi léte mellett gyakran foglalkozik politikai kommunikációs témákkal a blogján, emiatt viszont még sosem koppintottak az orrára. A médiatörvény alkotói szerinte későn vették komolyan a jeleket, ráadásul a kommunikációban nem tisztázott a kormány szerepe sem. Dolgozott korábban a politikában is, abból a rendszer szemléletet gondolja átmentendőnek.
Hampuk Richárd

Gyakran foglalkozol politikai kommunikációval a blogodon, miközben egy PR ügynökség kötelékében dolgozol. Sosem gyakoroltak rád nyomást, hogy ne írj sikamlós témákról, mert az a cégnek rossz lesz?

Mielőtt a céghez kerültem tisztáztuk a blogger létemet is, amit az ügynökség tulajdonosai inkább támogatták, mint sem bármilyen módon korlátozni szerették volna. Mivel politikai kommunikációról és nem politikáról írok, ezért nem gondolom, hogy szakmai berkekben bármi negatív hatást okozhatnék - akár az ügyfél oldalon.

 

Mi a célod a blogírással? Kis színes a munka mellett, vagy tudatos imázsépítés?

Eredetileg esettanulmánynak indult, aztán annyira megszerettem, hogy most már hobbivá vált. Természetesen mivel a kommunikációs szakmában dolgozom, ezért az írásaim akaratlanul is imázsformálást is szolgálnak. Éppen ezért fokozottan kell ügyelnem arra, hogy amit írok, azt a „kollégáim” is olvassák. Fő célommá vált, hogy a véleményemet és gondolkodásmódomat minél többen megismerjék.

 

Hogyan jellemeznéd a "blogger attitűdöd"? Elemző, megfigyelő vagy inkább megmondó?

Olyan elemzőnek tartom magam, aki a saját véleményét sem rejti véka alá. Volt idő amikor próbáltam a saját elképzeléseim, megoldási javaslataim, kritikám véka alá rejteni, de olyan sok visszajelzést kaptam, amelyek mindegyikében hiányolták az én elképzeléseimet, hogy ezzel felhagytam.

 

Te mennyire azonosulsz a blogger definícióval?

Semmi bajom a blogger kifejezéssel, de nem mondanám magam annak, maximum hobbi bloggernek, mert nem ebből élek, sőt nem is keresek vele egy forintot sem. A blog segít, hogy „open minded” gondolkodásmódom véletlenül se vesszen el, hiszen folyamatosan keresem a világban lezajló folyamatokat, trendeket.

 

Annak idején dolgoztál a politikában a tűz közelében. Mit tanultál belőle szakmai szempontból? Mi az, amit a piaci környezetben is hasznosítani tudsz?

Az egyik legfontosabb, amit a kormányzattól kaptam, és amit mindenki másnak is javasolok, a rendszerben való gondolkodás. Kormányzati szinten annyi minden összefügg annyi mindennel, hogy nem lehet úgy menedzselni folyamatokat, hogy ne rendszerben lássa az ember az összefüggéseket. Szerencsére ezt a piacon is értékes tudásként tudom hasznosítani.

 

Számos témáról írtál, ám a médiatörvényről még nem. Pedig annak a kommunikációja is tanulságos szakmailag. Mit gondolsz, jól kezeli a kérdést a kormányzati kommunikáció?

A médiatörvényről is írtam, igaz nem az egész törvényről és nem a kommunikációjáról. De kiemeltem, hogy örülök annak, hogy a termékelhelyezés szabályozása közelebb került az életszerűhöz. A médiatörvény kommunikációját tekintve szerintem későn vették komolyan a jeleket, ezért nem tudtak időben reagálni és felkészülni kommunikációs szinten a kritikákra, bírálatokra. Ráadásul a kormány szerepe a törvény kommunikációja kapcsán nem egyértelmű, hiszen az képviselői indítványként lett benyújtva, nem a kormány terjesztette elő. Tehát elsősorban a Fidesz frakciónak kellett volna kommunikálnia a kérdésben.

 

Nemcsak itthon vannak forró témák. Mit vársz az amerikai újraválasztási kampánytól: megint a technológiai nagyszerűségtől zeng majd a sajtó? Egyébként múltkor tényleg a web2.0-n nyert Obama vagy ez csak jól hangzik?

Érdeklődve figyelem az amerikai elnökválasztás politikai marketing módszereit. Azt gondolom, hogy a Facebook és az okostelefonok elterjedésének köszönhetően most már tényleg nagyobb szerepet kapnak a web 2.0-ás eszközök a politikai kommunikációban. De továbbra is úgy érzem, hogy a televízió, a direkt telefonok és a DM kampányok uralják majd a kampányt. Várom a mobilalkalmazásokat és azt is, hogy a Facebook milyen fejlesztésekkel segíti a politikai kampányokat (gondolok itt akár fizetős eszközökre is). 2008-ban szerintem elsősorban imázsépítési szerepe volt a web 2.0-nak az Obama kampánynak.

 

Melyik a három kedvenc szakmai blogod?

Médiablog, Politikaimarketing.hu (bár elég ritkán írnak) és Kontárblog

 

Mi az a három fő trend, ami idén meghatározza a kommunikációs ipart?

Itthon:

  • Mobilalkalmazások
  • Az új médiatörvénynek köszönhetően egyre több CSR téma
  • Termékelhelyezések

 

Hampuk Richárd adatlapja elérhető ezen a linken.