2017. február 28.

A blokklánc a médiát is felkavarja

A blokklánc (blockchain) technológia most kezd beszivárogni a média és a marketing területére, és a digitális világ számos kihívására választ adhat, miközben átrendezi a piacot.

A leginkább a bitcoin kapcsán ismert blokklánc technológia jelentőségét egyes források a kettős könyvviteléhez hasonlítják. A blockchain egy olyan nyilvántartás, amelyben a hálózat minden résztvevőjénél megtalálható a közös digitális térben létrejött összes adat és tranzakció. Ez a médiában is nagyobb átláthatóságot eredményezhet, például a hirdetéskiszolgálás ellenőrzése, valamint a jogszerűen személyre szabott kommunikáció területén.

Adam Helfgott, a vásárlási szándékot platformok között mérő MadHive vezérigazgatója szerint ez a piaci erőviszonyokat is átrendezheti, ugyanis kisebb szereplők is felépíthetnek a Facebookkal és a Google-lel konkuráló célzási rendszereket, egyre nagyobb szeletet kihasítva a tízmilliárd dolláros digitális hirdetési tortából, amelyet jelenleg a két óriáscég dominál.

A privát blokklánc lehetővé teszi, hogy a partnerektől és harmadik felektől származó adatokat okos-szerződéseket kötve, sokkal hatékonyabban és átláthatóbb módon használják fel. Jean Paul Edwards, az OMD EMEA stratégiai igazgatója szerint a fogyasztók számára is előnyöket rejt, ha személyes adataikat a blockchain-en belül tartják, és csak a megfelelő szegmenseket osztják meg az arra feljogosított hirdetőkkel.

(Forrás: Warc)