2011. február 03.

A digitális átállásig nem lesz nagy változás a tévés piacon

Kereszty Gáborral, a Viasat kreatívigazgatójával beszélgettünk. Nagyon hisz a netben és a mobilban, de monetizálásuk arrébb van még a tévé számára.

Kereszty Gáborral, a Viasat újonnan kinevezett kreatívigazgatójával beszélgettünk. A szakember nagyon hisz a mobilban és az internetben, bár a második, harmadik képernyő egyelőre lassabban nyer teret a piacon, mint annak idején várta. A CSI-csatorna imázsból kezd kijönni a Viasat3, bár az nem olyan nagy gond, ha a nevéhez kötik a sorozatot.
Kereszty Gábor (forrás: Origo.hu)

Mi kreatívkodni való akad a Viasatnál?

Minden tévénél akad kreatívkodni való. Ez alól a Viasat tévéi sem kivételek. Amúgy, a titulus amit a nyakamba akasztottak, azt fedi, hogy a program, marketing és pr területeket fogom össze. Stratégiát építek.

 

Ezek jelentősen beleharapnak a programing igazgató feladatkörébe is.

Egyáltalán nem. Csényi Kati pont ugyanúgy végzi ezentúl is a munkáját. Foglalkozik a helyi gyártású műsorokkal és a külföldi tartalom vásárlásával. Nem harapok le egy ici-pici falatot sem a feladatköréből. Én összefogom a három már említett területet és a rendszerhez hozzáadom az évek alatt szerzett személyes tapasztalatomat.

 

Akkor azért csak kiderül, hogy - bár a pozíció elnevezése nem ezt sugallja -, a feladat nyomokban üzleti vezetési feladatokat tartalmaz.

Persze, például ide tartozik a műsorstruktúra kialakítása, melynek során egy sor üzleti szempontot is figyelembe kell venni. Izgalmas szakmai feladat, hogy az év csúcsidőszakaiban hogyan optimalizálható a nézettség anélkül, hogy reklámidőt veszítenénk. Alapvetően az a feladatom, hogy meghatározzam azt az irányt, amerre szakmailag a Viasat csoport az elkövetkező öt évben tart.

 

És mit szeretnél elérni?

A minimál program, hogy a Viasat csoport megőrizze a nézettségét egy olyan környezetben, ahol a magyar nyelvű csatornák elképesztő burjánzása erodálja a már piacon lévők közönségét. Az ambiciózus program, hogy növelni tudjuk a nézőtáborunkat. Cél, hogy a már piacon lévő csatornáinkkal, illetve azokkal, amelyekkel még bővülhet a portfolió, meghatározó médiacsoport lehessünk Magyarországon. Az egy jó kiindulópont lehet, hogy a márkakutatásokban legnagyobb csatornánk, a Viasat3 kifejezetten jól áll.

 

Milyennek látják most a nézők a Viasat3-at? Régen a retro sorozatok kedvenc konzervdobozának tűnt, aztán sportos lett, majd nőcis. Most meg sok CSI van rajta.

Most az emberek a Viasat3-ra sorozatcsatornaként gondolnak, és ennek a márkának a felépítésében a CSI-nak nagy szerepe van. A márkaértékek között a fiatalosságot is említik. Mindez azt jelenti, hogy nem kell mélyről kezdenünk az építkezést.

Jelenleg az a legfontosabb, hogy meghatározzuk, melyik csatornánk merre menjen. Hiszen a nőiesebb Viasat3 mellett ott van a macsós TV6, a Viasat History, Viasat Nature és a Viasat Explorer. Ezeknek együttesen kell lefedniük a nézőket.

 

Mivel lehet a felszínen maradnia egy kis-közepes tematikus csatornának? A saját gyártású programokon van a hangsúly vagy a jól sikerült vásárlásokon?

Ezek megfelelő kombinációjára van szükség a talpon maradáshoz. Értelemszerű, hogy ezen a szinten nem tölthető meg a műsoridő kizárólag helyi gyártású műsorokkal, mert az nagyon drága. Viszont ezek nélkül sem lehet megélni a sűrű mezőnyben.

A vásárolt, külföldi tartalmak között is többféle van: prémium és egyéb. Előbbiekre minden csatorna rárepül, és a jogtulajdonosok úgy osztják meg a jogokat, hogy a tartalmak minél több helyen fussanak. Bizonyos márkák hozzáköthetőek egy-egy csatornához, de erre inkább a saját gyártású műsorok alkalmasak szerte a világon.

 

A Viasat3 kijött már a CSI csatorna pozícióból? Mert ez a franchise tipikusan olyan, amire minden tévé rárepül.

Kezd kijönni ebből a csatorna, ugyanakkor jó is, ha hozzánk kötik a CSI-t, mivel az emberek szeretik, nézik. Felesleges lenne kidobni egy ilyen tartalmat.

 

Mostanra majd 100 magyar nyelvű csatorna érhető el itthon. Meddig duzzadhat még a kínálat?

Én mindig csodálkozom, hogy még mindig vannak olyanok, akik fantáziát látnak egy-egy újabb csatorna elindításában. Ha megnéznénk a kilencvennél is több csatorna eredmény kimutatását, akkor nagy valószínűséggel azt látnánk, hogy 10-15 kivételével a többi veszteséges. Furcsává teszi a helyzetet, hogy nagyszámú csatorna van a platformgazdák kezében, és ez is jelentősen hozzájárul a túltelítettséghez.

 

Várható tisztulás? Elvégre, ha sokan nem adták fel a válság sűrűjében, sőt, új szereplők is piacra léptek, akkor már csak kibírják...

Akik nem adták fel, azok már mind azon gondolkodnak, hogy hogyan fognak pozíciókat szerezni a digitális jövőben. A 2014-es digitális átállásig nem számítok nagy változásra, legfeljebb a legkisebb szereplők körében.

 

A tévé láthatóan relatíve jól jön ki a válságból. Ez a képernyő tehát rendben. De mennyire hiszel te az internetben és a mobilban, amelyek egyelőre inkább ígéretet jelentenek, mintsem kemény üzleti modellt?

Nagyon hiszek ezekben a platformokban, de lassabban fejlődik a piac e téren, mint ahogy azt öt éve gondoltam. A lányaim már sokkal ügyesebben bánnak a kütyükkel, mint én, de bizonyos dolgokért még mindig ők is a tévéhez nyúlnak. Csak éppen ők tudatosabbak a műsorválasztásban, mint az idősebb generációk.

A kiemelt műsorainknak, mint például az Éden Hotelnek biztosan lesz internetes lába is, azt viszont nem tudnám megmondani, mikorra kerül teljesen a webre a tévés tartalomszolgáltatás. Annak idején sokan mondták, hogy a mozinak vége lesz a videó miatt, és még mindig járunk moziba.

 

Ha kereskedelmi oldalról nézzük: idén a Viasat csoport inkább szépészeti megoldásnak alkalmaz webes megjelenéseket, s még mindig szinte kizárólag a szpotokból él meg, vagy a netes felületek jelentékenyen kiveszik a részüket a bevétel-termelésből?

Egyelőre az internetes felületekből még nem tudunk pénzt csinálni. Ez egy kis piac, amelyből jelenleg csak két-három igazán nagy online szereplő tud jelentős bevételekhez jutni.

 

Vannak, akik 2011-ben már fellendülést vizionálnak. Tényleg fellendülünk?

Jó, ha 2011-ben stagnálni tud a magyar médiapiac. Az, hogy mikor indulhatunk el felfelé, a tágabb gazdasági kontextustól függ, beleértve a nagy nemzetközi piacokat is. Bízzunk abban, hogy néhány éven belül elkezdheti a felfelé kapaszkodást a piac.

Címkék: viasat

Teltházzal debütált az első hazai Influencer Festival

3 órája

Tartalomgyártás, platformok közötti átjárás, közösségi média menedzsment, be- és kikövetés, social kampánytervezés, influencer portfólióépítés – ezek voltak a hívószavak az első hazai Influencer Festival előadásain.

Kezdő youtuberek számára hirdet pályázatot a BugTV

10 órája

A BugTV, a Klikkmánia cégcsoport YouTube marketinggel és csatorna menedzsmenttel foglalkozó üzletága „I. BugTV – Youtuber akarok lenni!″ címmel pályázatot hirdet a jövő videós tehetségei számára.