2017 az első év, amikor a globális digitális hirdetések piacán elköltött pénz fele mobileszközön megjelent reklámhoz köthető – olvasható a friss MAGNA Global elemzésben.

A MAGNA tegnap frissítette éves előrejelzését, eszerint a médiatulajdonosok nettó hirdetési értékesítése 3,7%-kal nő idén és 505 milliárd dollárosra hizlalja a globális piacot. A növekedés dinamikája visszaesést mutat a 2016-os ütemhez képest (+5,9%), de inkább a tavalyi év tekinthető rendkívülinek, nagy sportesemények és az amerikai elnökválasztás miatt.

Idén se olimpia, se nagy focitorna, ami meg is látszik majd idén a globális TV reklámpiacon, a MAGNA szerint ez az ágazat 0,9%-kal kevesebb hirdetési bevételt tud idén realizálni, de ez még így is 180 milliárd dollárt jelent majd.

Nem torpan meg viszont a digitális média: az éves várható növekedés 14,1%, ezzel meg lesz a 200 milliárd dolláros álomhatár. Ezen belül a mobilos hirdetések aránya már 54% (110 mrd USD) lesz. A digitális szektor növekedését főleg a videó és a közösségi médiához kapcsolódó reklámok biztosítják (+30%).

Térkép szerint a legjobban a Kínában dolgozó médiaértékesítők örülhetnek, az ottani reklámpiaci növekedés 7,3% lesz idén. Az európai országok közül egyedül Spanyolország képes hasonló mértékű bővülésre. Nem panaszkodhatnak az indiaiak (+11,5%) és az oroszok sem (+9,6%).

Érdekesség, hogy a brit, az amerikai és a francia reklámpiacon maximum 2 százalék növekedés várható idén. Jó hír viszont, hogy csak 3 országban tapasztalható a hirdetés értékesítések csökkenése: ezek Szingapúr, Hong Kong és Horvátország.