A hagyományos média továbbra sem halott, de az online és közösségi médiás hírfogyasztás folyamatosan terjed, miközben ezeken a platformokon nehéz pénzt kérni a tartalmakért.

A Reuters Digital News Report 2015 12 ország – Egyesült Királyság, egyesült Államok, Németország, Franciaország, Írország, Olaszország, Spanyolország, Dánia, Finnország, Brazília városi övezetei, Japán és Ausztrália – online hírfogyasztóinak megkérdezésével készült.

A jelentés legfontosabb megállapításait az alábbi videóban foglalták össze:

A riport néhány fontosabb pontja:

  • a britek és amerikaiak 25 százaléka számára már az okostelefon az elsődleges hírfogyasztási eszköz (a 35 év alattiak körében pedig az arányuk 41%), a táblagépek ilyen célú felhasználása viszont lassul, és inkább a 45 év felettiek körében jellemző
  • a hírapplikációkat sokan töltik le, viszont csak a letöltők fele használja azokat rendszeresen
  • a közösségi média már fontosabb hírforrás, mint a nyomtatott sajtó, de a hagyományos média sem halott: 74% olvas folyóiratokat print vagy online formátumban
  • a Facebookot heti átlagban a válaszadók 41 százaléka használja hírfogyasztásra és emelkedik a megosztások száma is
  • a megkérdezettek 40 százaléka a szöveges formátumú híreket részesíti előnyben, míg 21 százalék néz heti rendszerességgel hírvideókat
  • online hírekből nehéz pénzt keresni: a brit olvasók 6 százaléka, a finnek 14 százaléka fizet érte
  • elterjedt az online reklámblokkolók használata (az USÁ-ban 47%, az Egyesült Királyságban 39%)

A Warc emellett kiemeli a natív hirdetésekkel kapcsolatos olvasói ellenérzéseket is: a brit megkérdezettek 33 százaléka és az amerikaiak 43 százaléka csalódottnak és megtévesztettnek érezte magát, amikor a cikk elolvasását követően derült ki számára, hogy a tartalom szponzorált volt.

A jelentés weboldalán további adatok, interaktív grafikonok és elemzések is elérhetőek. A megvásárolható kiadvány emellett tartalmazza Emily Bell írását a digitális közvetítők szerepéről, a BBC hírigazgatója, James Harding véleményét a fragmentációról és a hírfogyasztásról, valamint Robert G. Picard kitekintését a fizetős tartalmak üzleti lehetőségeire.

Forrás: Reuters Digital News Report 2015

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.