Az IAB Hungary és a PwC felmérése szerint tavaly 49,45 milliárd forintot költöttek digitális reklámeszközökre a hirdetők, ez a teljes reklámtorta közel 30 százaléka.

Az IAB Hungary megbízásából a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. (PwC) végezte el idén is a digitális reklámköltések éves felmérését (IAB Hungary Adex 2014), a munkában közreműködött a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének (MAKSZ) Online szekciója.

Újabb mérföldkövet közelített meg a hazai digitális reklámpiac 2014-ben a közel 50 milliárd forintos nagyságrendjével. A gazdasági, társadalmi és reklámipari folyamatok várakozásunk szerint továbbra is növekedést hoz a digitális marketing és média számára a következő években.

– foglalta össze a folyamatokat Novák Péter, az IAB Hungary elnöke, az Adex munkacsoport vezetője.

A 2014. év legfontosabb digitális reklámköltési folyamatai, eseményei:

  • a (DM nélküli) reklámtortának közel 30%-os szelete a digitális reklám
  • 20%-kal bővült a digitális reklámozás, 49.45 milliárd forintott fordítottak erre a hirdetők
  • a webes Display 10%-os növekedéssel továbbra is a legnagyobb szegmens (18,6 mrd Ft)
  • lassult a webes Search növekedése, de így is a második legnagyobb szegmens (16,8 mrd Ft)
  • tavaly is jelentősen, 33%-kal bővült a Listing szegmens (8 mrd Ft), elsősorban az álláshirdetéseknek és az e-kereskedelmhez kapcsolódó árösszehasonlító szolgáltatások növekedésének köszönhetően
  • lendületbe jött az email marketing szegmens, 51%-os növekedést produkált (1,246 mrd Ft)
  • a szegmensek közül 2014-ben is a mobilreklámozás produkálta a legnagyobb növekedést (+143%), melyre 4,7 milliárd forintot költöttek a hirdetők
  • a videós reklámok hasonló mértékben, 144%-kal növekedtek, és elérték az 1,2 milliárd forintot
  • a programozott vásárlás összértéke 4,4 milliárd forint, amelynek csupán apró hányada RTB

A növekedés jelentős részben a globális szereplőknél (Google, Facebook) jelentkezett: miután tavaly 24 százalékkal bővült a globális, ezzel szemben csupán 15 százalékkal a hazai szereplőknél elköltött összeg, a két körnél realizált összköltés igen közel került egymáshoz.

Az IAB Hungary Adex 2014 részletes tanulmányát mellékelten találják.

Kapcsolódó dokumentumok

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.