A fejlett és fejlődő piacokon eltér a fogyasztók megítélése egyes kérdésekről.

Az internetezők nagy többsége szerint a fogyasztók által elérhető digitális technológiák jobbá teszik a világot, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kérdőjelek. A Microsoft tizenkét ország 12 ezer felhasználóját kérdezte meg, immár második alkalommal.

A fejlődő országok felhasználói - nem meglepő módon - lelkesebbek a digitális technológiák hasznát illetően, legyen szó a személyes kapcsolatokról, a sharing economyról vagy az egészségügy digitális vonatkozásairól. Ezzel ellentétben a fejlett piacok internetezői szkeptikusabbak, nagyobb arányban fejezik ki kétségeiket.

Az eredmények alapján:

  • Akár fejlett, akár fejlődő piacról van szó, a felhasználók döntő többsége úgy véli, a technológia révén könnyebben találnak megfizethetőbb termékeket és indíthatnak új vállalkozásokat. Szintén előnyt látnak a legtöbben a közösség erejében, illetve az innovációs hatásokban.
  • Majd minden országban úgy gondolja a többség, hogy a fogyasztói technológiák növelik a termelékenységet.
  • Az előző évhez képest többen gondolják úgy, hogy a technológia pozitív hatást gyakorol olyan területekre, mint amilyen a közlekedés vagy éppen az írástudás. Eközben csökkent azoknak az aránya, akik a társadalmi/személyes kapcsolatok, a személyes szabadság vagy a szólásszabadság terén látnak előnyöket.
  • Megugrott tavalyhoz képest a személyes adataik biztonságáért aggódók tábora. 12-ből 11 országban a többség úgy véli, hogy a technológia inkább negatív hatást gyakorol az adatvédelmi kérdésekre, mint pozitívat. Kizárólag az indiai és az indonéz felhasználók szerint biztosít megfelelő védelmet a technológia számukra, és ők azok, akik úgy gondolják, hogy kontroll alatt tartják, milyen személyes adatokat gyűjtenek róluk össze a kütyük.
  • A fejlődő országokban 60%, míg a fejlettekben mindössze 36 százalék azoknak az aránya, akik szerint a digitális technológia pozitív hatással van a személyes kötelékekre.
  • A fejlődő országokban 59%, míg a fejlettekben 33 százalék véli úgy, hogy a hagyományos szolgáltatásokat kiváltó erős technológiai hátterű új szolgáltatók (pl. Uber, Airbnb) jobbak a fogyasztók számára.
  • A fejlett piacokon 59%, míg a feltörekvő piacokon 85 százalék dolgozna szívesen a tudomány, a technológia, a matematika vagy a mérnöki tudományok terén. Ha kifejezetten a nőket vizsgáljuk, ismét csak a fejlődő piacok vezetnek (77% vs. 46%).

 

A Microsoft 2014. december 17. és 2015. január 1. között 12002 online felhasználót kérdezett meg Brazíliában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Indiában, Indonéziában, Japánban, Oroszországban, Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Törökországban és az Egyesült Államokban. További részletek a kutatásról elérhetőek a cég blogján.