Az RTL Klub, a 444, az Abcúg és a TASZ nyert a ma kiosztott Hégető Honorka díj átadóján a Telenor székházában. A zsűri elnökével, Baló Györggyel beszélgettünk.

Milyen alkotásokkal lehetett pályázni a Hégető-díjra?

Baló György: Olyan pályázatokat vártunk, amelyek érzékenyen és eredeti módon nyúlnak hozzá társadalmi témákhoz, hátrányos helyzetű csoportok ügyeihez. Vannak a magyar társadalomban kisebb-nagyobb csoportok és problémák, amelyek alig-alig jelennek meg a mainstream médiában. Történetek, amelyek nem férnek be a hírek vagy riportok közé. Ezekre vagyunk kíváncsiak. Örülünk, hogy a beadott anyagok évről-évre színvonalasabbak.

Mennyire nyitottak a hagyományos médián kívüli művekre?

Éppen az idén indítottunk egy új kategóriát, hogy az önálló és a netes lapoknál dolgozó videósok is pályázhassanak. Rengeteg értékes műhely van, ahol ilyen tartalmakat állítanak elő, mi pedig szerettük volna, hogy ne csak televízióktól és portáloktól, hanem mindenhonnan kapjunk pályamunkákat.

Mennyiben különböztek az idei pályázatok a tavalyiaktól? Észrevehető valamilyen tendencia?

A díj történetének legszínvonalasabb mezőnye jött össze idén. Voltak az aktuálpolitikához kötődődő filmek is, de számtalan értékes anyag készült a közmunka, a drogfogyasztás, a HIV fertőzöttek vagy a hajléktalanság témakörében. Végül a zsűri egy iskolai szexuális abúzusról szóló RTL-es filmet és egy gyermekotthonos zaklatási történetet, egy kazincbarcikai mélyszegénységben élő rapper-ről készült 444-es anyagot, egy fogyatékkal élő szerelmespárról szóló Abcúg-riportot és a TASZ videórovat alkotásait ítélte a legjobbaknak idén. A díjazott anyagok a választott témát szinte oknyomozói mélységben,a lehető legprecízebben és legárnyaltabban mutatták be.

Egy, a zsűri által fontosnak tartott témában készült gyengébb film érhet el jobb helyezést, mint egy talán kevésbé releváns témában alkotott, de jobb minőségű film?

Nem csak a technikai minőséget nézzük, hanem az ötletességet, az eredetiséget, a téma újszerűségét és ilyen módon való feldolgozását. Az Abcúg-riport például egy multimédiás anyagban mutatta be a nagyvisnyoni lakóotthonban élő fogyatékos pár életét: nagyon szép, ahogyan a kamera és a fotók felváltva tiszteletben tartják a pár magánszféráját, mégis jól bemutatva őket és fogyatékostársaikat.

Az online videók mennyiben vannak hatással a televíziós videóújságírásra és mennyiben összehasonlítható egyáltalán a két műfaj?

A televízió – noha rendszeresen temetik – még ma is szélesebb közönséget, több réteget szólít meg és ér el, mint bármely más médium. Ezért többségükben olyan műsorokat kell készítenie, amelyek sok ember érnek el és képesek egyszerre sok néző figyelmét és érdeklődését megtartani. Az online-ra készülő videók általában célzottabbak, szűkebb és pontosabban becsülhető a várható nézői keresztmetszet, s ezért gyakran megengedhetik maguknak, hogy fésületlenebbek, frissebbek, ötletesebbek legyenek, mint egy televíziós munka. Nem vagyunk jobbak egymásnál: mások vagyunk.

A Hégető Honorka-díjról szóló beszámolónkat itt olvashatja.


Rádiós pályázatok

8 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.