2013. október 15.

A fiatalok többet, az idősebbek kevesebbet tévéztek

Az országos kereskedelmi tévék közönségaránya tovább csökkent, nőtt viszont az általános szórakoztató csatornáké 2013 harmadik negyedévében.

Az országos kereskedelmi tévék közönségaránya tovább csökkent, nőtt viszont az általános szórakoztató csatornáké - derül ki a Nielsen Közönségmérés 2013 harmadik negyedévére vonatkozó adataiból. A közszolgálaticsatorna-portfolió kb. ugyanúgy teljesített, mint tavaly ilyenkor.

Tavalyhoz képest 2 perccel többet, napi átlagban 4 óra 23 percet tévéztek a magyarok 2013 harmadik negyedévében - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból. A gyerekek (4-17 évesek) 3 óra 22 percet ültek a képernyő előtt, ami 18 perccel több, mint 2012 ezen időszakában volt. A kereskedelmileg fontos 18-49 éves korcsoport szintén növelte tévézésre fordított idejét: napi 3 óra 36 percről 3 óra 38 percre. Egyedül az 50 év feletti célcsoportnál tapasztalt csökkenést a kutatócég: ők 2013 ezen időszakában átlagosan 5 óra 38 percet töltöttek a televízió előtt, ami 7 perccel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A vizsgált három hónaoban az országos kereskedelmi csatornák együttes közönségaránya a teljes népesség körében 26,9% volt, az általános szórakoztató csatornáké pedig 17,2%. Ez az előbbiek esetében 4,8 százalékpontos csökkenést, az utóbbiak esetében pedig 1,8 százalékpontos növekedést jelent 2012 ugyanezen időszakához viszonyítva. A közszolgálati csatornák részesedése a nézett időből 15,6%, a filmcsatornáké 9,1%, a gyerekcsatornáké 6%, a hírcsatornáké 4,3%, az ismeretterjesztő csatornáké 4,9%, a sportcsatornáké 2,5%, a zenecsatornáké 2,6%, az életmódcsatornáké pedig 2,3% volt.

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedés arányai az egyes műsortípusok esetében szokás szerint eltérőek. A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése csupán 10,9 százalékos volt, míg a műsorfogyasztásnak 16,7 százalékát tette ki ez a műsortípus. A műsorfogyasztás aránya magasabb volt a sugárzás arányánál a nem zenei szórakoztató, a hírek, aktuálpolitika, gazdaság, sport és a információs műsortípusok esetében is. Ellenkező irányú az eltérés a zenével, a művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos, valamint a reklámokat, műsorajánlókat is tartalmazó egyéb műsortípusok esetében tapasztalható.

A napi fogyasztási cikkeket hirdető cégek harmadik negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján felállított rangsorát az Unilever Magyarország vezeti. A második helyen a Procter&Gamble Hungary, a harmadikon pedig a Henkel Magyarország áll. A legnagyobb GRP mennyiséget az élelmiszer-kereskedelem, a hipermarket valamint a sör termékosztályok televíziós hirdetései érték el - áll a Nielsen Közönségmérés jelentésében.

 

Grafikonok és további számadatok alább, a kapcsolt dokumentumban.

Kapcsolódó dokumentumok