2011. július 21.

A filmesekkel konzultált a Médiatanács

A jövő év elejétől 700 milliós keretösszeget fordíthatnak a filmesek támogatására.

A jövő év elejétől 700 milliós keretösszeget fordíthatnak a filmesek támogatására.

Producerekkel, produkciós cégekkel, szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, illetve oktatási intézmények képviselőivel konzultált a Médiatanács a múlt héten. Ennek kapcsán Fodor Gergely, az NMHH elnöki kabinet-igazgatóságának vezetője elmondta: bár a filmtörvény módosítását elnapolták, a Médiatanács számára a médiatörvény jelöli ki az utat.

Közlése szerint a Médiatanács a támogatási rendszerben a művekre összpontosít, és a produktumok minőségére helyezi a hangsúlyt. Az ORTT által alkalmazott hajdani pályázati rendszert pedig egyszerűsíteni fogják.

Fodor Gergely hozzátette: új szempont a visszacsatolás és a transzparencia, azaz nagyobb hangsúlyt fektetnek az alkotások utólagos értékelésére, s annak ellenőrzésére, hogy tényleg arra költötték a pénzt, amivel pályáztak.

A konzultáción kiderült: ősszel indulhat a pályáztatás. 2012-től ennek nyomán majd 700 millió forint keretösszeg áll majd a Médiatanács rendelkezésére dokumentumfilmek, tudományos-ismeretterjesztő filmek, illetve kisjáték- és animációs filmek támogatására.

A Médiatanács az egyeztetésen azt a célt vázolta fel, hogy az egyeztetések folytatódjanak, és októberre a szakmával közösen alakítsák ki az új pályáztatási rendszert. Felvetették emellett egy, a támogatandó műfajokra vonatkozó adatbázis kialakítását is.

Címkék: nmhh médiatanács film