2012. február 24.

A földalattin is elérhető a széles sáv

Tegnaptól 21 megabit/sec sebességgel netezhetnek telefonjukon a legrégebbi metró útvonalán a budapesti tömegközlekedő vodások.

A Vodafone hálózatmodernizációs projektjének keretében a cég ügyfelei teljes mértékben kihasználhatják a villámgyors mobilnetet immár az 1-es metróban is. (A M2 és az M3-as vonalán már december elejétől biztosítja a távközlési óriás a széles sávú mobilinternetet.) A Kisföldalatti vonalán lezárult fejlesztés eredményeképp az állomásokon és az alagutakban is – az elvi 21,6 Mbit/sec sebességű mobilinterneten használhatják okostelefonjaikat és tabletjeiket az utasok.

„Nagyon büszke vagyok, hogy ilyen rövid időn belül sikerült befejeznünk a Kisföldalattin is a mobilnet-elérés kiépítését, és így a város teljes metróhálózatán XXI. századi tempóban internetezhetnek előfizetőink” – mondta Beck György, a szolgáltató magyarországi elnöke.

A társaság egyébként eddig több mint 2200 bázisállomását modernizálta az elmúlt időszakban, és közel 120 új állomást létesítésett. Ennek köszönhetően 673 településen vált elérhetővé a HSPA és HSPA+ technológiájú mobilnet, ahol az elméleti maximális letöltési sebesség mindenütt 21,6 Mbit/sec-re, és már 100 nagyvárosban pedig ennek az értéknek a duplájára, 42 Mbit/sec-re nőtt. (A régi, második generációs készülékkel rendelkező ügyfelek a modernizált területeken EDGE-en keresztül használhatják a mobilinternetet.) A hálózatmodernizáció heteken belül Budapest teljes megújításával zárul.

Érdekességképp említjük, hogy a Vodafone most annak ellenére jelent meg elsőként széles sávú mobilinternettel az összes föld alatti vonalon, hogy a metróvonalakon korábban csak a konkurensektől lemaradva, 2004-ben tette lehetővé a telefonálást. A Vodafone ugyanakkor (ahogy a Telenor sem) azt egyelőre nem tartotta fontosnak, hogy bevezesse a publikus negyedik generációs (LTE) mobilszolgáltatást legalább Budapest belvárosában, ahol ezt a T-Mobile már kereskedelmi szolgáltatásként is nyújta. A T-Mobile viszont hiába élenjáró az LTE és sokszor más technikai újítások bevezetése kapcsán, sőt hiába biztosít mobiltelefon szolgáltatást már 2003 óta a metróalagutakban, ott évek óta nem fejlesztett érdemben, és egyetlen metróvonalon sem nyújt széles sávú internetet, azaz a magentás arculatú cég előfizetőinek hosszan kell várakozniuk a szerelvényeken, ha például meg akarják nyitni a Facebookot vagy el akarják indítani valamelyik hírapplikációt okosmobiljukról, mert még mindig csak GPRS-jelet sugároz a vállalat a föld alatt. Egyébként ugyanígy nem tudnak repeszteni egyelőre a Telenor ügyfelei sem a szerelvényeken. Viszont iparági értesülések szerint a T-Mobile és a Telenor is dolgozik a metróban, úgyyhogy a pozitív irányú változás talán már csak hetek, legfeljebb hónapok kérdése lehet.

Címkék: vodafone