2014. augusztus 13.

A gyerekek körében is csökken az újságolvasás népszerűsége

A német gyerekek háromnegyede azért még így is rendszeres olvasónak számít, körükben legnépszerűbbek a Disney-karaktereken alapuló magazinok.

A német gyerekek háromnegyede azért még így is rendszeres olvasónak számít, körükben legnépszerűbbek a Disney-karaktereken alapuló magazinok.

Az Egmondt Ehapa gyerekek fogyasztói szokásait vizsgáló elemzéséből kiderül, hogy a 6 és 13 év közötti német gyerekek 77 százaléka még mindig legalább heti egyszer könyvet ragad, 74 százalékuk pedig rendszeres folyóirat-olvasó. Tavaly 81 százalékuk olvasott rendszeresen könyvet, 82 százalékuk folyóiratot.

Kevésbé meglepő, hogy már a 6 és 13 év közöttiek körében is egyre nagyobb szerepet játszik a digitális média: 82 százalékuknak már van tapasztalata számítógéppel vagy tablettel. Többségük (63 százalék) szüleik eszközeit használhatja, harmaduk (35 százalék) pedig már sajáttal is rendelkezik. Az okos telefonok is nagymértékben terjednek: már minden negyedik gyereknek van ilyen eszköze. Ralf Bauer, az Egmont Ehapa Media piac- és médiakutató részlegének vezetője szerint csak a szülők aggódása akadályozza az ennél is jelentősebb növekedést.

A nyomtatott termékek között a legjobb eredményt ezúttal is a Micky Maus Magazin érte el, mely 623 ezer gyermekhez jut el. A második és harmadik helyen az Egmont Ehapa Disney meséi következnek: 517 ezer példánnyal a Disney Szórakoztató Zsebkönyve és a 397 ezer gyerekhez eljutó Donald kacsa Különszám. A Gruner + Jahr Geolinója 69 ezer új olvasót szerezve a ranglista legnagyobb nyerteseként a negyedik helyen áll (389 ezer olvasó), őt követi a 87 ezer olvasót elveszített lánymagazin, a Wendy, mely 386 ezer gyerekhez jutott el, és a lányok körében továbbra is a legkedveltebb magazinnak számít.

A 2014-es felmérés során 2057 gyerekkel és szüleikkel készítettek interjút. A tanulmány így reprezentatív a 7,23 millió 4 és 13 év közötti német gyermekekre vonatkozóan.

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.