2013. június 03.

A hét második felében egyeztetnek a reklámadóról

Befutott a megkeresés a kormánytól, jöhet a szakmai egyeztetés.

Befutott a megkeresés a kormánytól, jöhet a szakmai egyeztetés.

"A Miniszterelnökség, illetve az azt vezető államtitkár reklámadóval kapcsolatos egyeztetésre vonatkozó felkérése megérkezett a Magyar Reklámszövetséghez, az egyeztetésre a hét második felében fog sor kerülni" - tájékoztatott az MRSZ.

A múlt hét csütörtökön Orbán Viktor az Inforádióban úgy nyilatkozott: a kormány szándékai szerint már júliustól bevezetik az új adónemet, de arra a miniszterelnök is utalt, hogy a szakmai egyeztetés még hátravan. Erre kerül sor a hét második felében.

Csütörtökön korábban Giró-Szász András azt mondta, nem ördögtől való az új adónem bevezetése, arra több példa is van Európában. Hasonló adó van például az osztrákoknál, a belgáknál, a franciáknál vagy az olaszoknál is. Ezek egy része a hirdetőket, más részük a médiatulajdonosokat sújtja.

A hazai tervezet alapján médiaadóról lenne szó, mivel azt a médiavállalkozások bevételeik után fizetnék. A sávos adó a jelen állás szerint elsősorban az országos kereskedelmi televíziókat sújtaná. A MEME ezzel kapcsolatban jelezte is: a reklámadót leginkább televíziós különadóként értelmezik, s amennyiben azt a tervezetett formájában bevezetik, az beláthattalan károkat okoz az iparágban.

"A teljes médiapiac 100 legnagyobb vállalkozása együttesen már 2011-ben is veszteséget termelt, közülük több mint 40 vállalat negatív eredményt ért el. Egy évek óta veszteséges ágazat kapna tehát újabb aránytalan terheket ezzel az adónemmel, miközben az ebből tervezett adóbevétel magyar költségvetésre gyakorolt hatása valójában elenyésző" - olvasható a MEME múlt heti közleményében.

A friss adatok szerint a leginkább érintett, az RTL Klubot üzemeltető Magyar RTL Televízió Zrt. 2012-ben 25,799 milliárdos bevétel mellett 6,643 milliárdos adózott eredményt könyvelhetett el. A TV2-t üzemeltető MTM-SBS 14,239 milliárdos bevétel mellett 6,707 milliárdos veszteséget produkált.

A Napi Gazdaság korábban, még a 2011-es bevételek alapján kiszámolta, mennyi lenne a reklámadó az egyes cégcsoportoknál: a teljes lista itt olvasható. Ez az M-RTL-nél 4,3 milliárd forintos, az MTM-SBS-nél 1,8 milliárdos, míg a Sanoma Mediánál 451 milliós adót kalkulált. E számítás szerint 8 milliárd körüli összbevétellel számolhatna a költségvetés, ami utóbbi szintjén nem tétel, a magyar médiapiacnak viszont gyakorlatilag az új adó el is vinné a profitját összpiaci szinten. A tévék számairól részletesebben itt írunk.