2014. június 10.

A héten döntés születhet a reklámadóról

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke szerint a kereskedelmi televíziók nagy társadalmi károkat okoznak.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke szerint a kereskedelmi televíziók nagy társadalmi károkat okoznak. A házelnök ironizál.

Gulyás Gergely az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: még a héten születhet döntés a reklámadóról, amelynek kidolgozását hosszas háttértanulmányok előzték meg. A képviselő úgy értékeli, a két kereskedelmi televízió "nagy társadalmi károkat okoz", ezért a reklámadót e médiumok "egészségügyi termékadójának" tekinti.

Időközben a törvényjavaslatot benyújtó L. Simon László előterjesztette javaslatát, miszerint módosító indítványokat a ma elrendelt kivételes eljárás megindulásától számított három órán belül lehessen tenni, míg a vitára, döntésre és zárószavazásra holnap kerüljön sor.

Kövér László házelnök pedig egy interjúban, kérdésre válaszolva elmondta: ha ironikus akarna lenni, úgy fogalmazna: amennyiben a reklámadó bevezetésével sikerül csökkenteni az árkokat - a kultúrkampf csatazaja mellett - az egymással szemben álló újságírók között, akkor már megérte a javaslat beterjesztése. Mindezt azzal összefüggésben mondta, hogy kormánypárti és ellenzéki médiumok egységesen tiltakoznak a reklámadó bevezetése ellen. „Én megértem, hogy az üzleti érdekek sérelme mindenhol komoly probléma. Azt is megértem, hogy csak az az üzleti érdeksérelem fáj, amelyik a saját zsebünket érinti. De hogy ezt egyesek a jobboldalon is összekeverik a sajtószabadsággal, azt már nehezen élem meg, mert pontosan tudjuk, a sajtószabadság a mai világban Magyarországon és másutt is nem a politikai viszonyoktól függ, hanem elsősorban a tulajdonosi viszonyoktól" - szögezte le.

Hozzátette, ettől még lehet arról vitatkozni, hogy jó vagy rossz ötlet a reklámadó, "hogy többet veszítünk-e a réven, mint amit nyerünk a vámon". Közölte azt is, hogy a javaslat kapcsán egyelőre sem neki, sem a Fidesz-frakciónak nincsen még kialakult, végleges álláspontja.

(Forrás: MTI)