2014. október 13.

A hirdetők az auditált lapokat részesítik előnyben

A sajtó listaáras reklámbevételeinek 81 százaléka a MATESZ által auditált lapokhoz kerül – többek között ez is kiderül a Transzparencia Riportból.

A sajtó listaáras reklámbevételeinek 81 százaléka a MATESZ által auditált lapokhoz kerül – többek között ez is kiderül a MATESZ és a Kantar Media által készített 2014-es Transzparencia Riportból.

A riport legfontosabb megállapítása, hogy a hirdetők többsége számára továbbra is fontosak a hiteles információk, hiszen idén az év első felében a Kantar Media által mért a listaáras print reklámköltés 81 százaléka áramlott a MATESZ által auditált sajtótermékhez. Az auditált címek száma a Kantar Media által megfigyelt lapoknak 38 százalékát tette ki.

A Kantar által vizsgált laptematikák között három olyan is van, ahol 100% az auditált lapok aránya (országos közéleti lapok, vasárnapi lapok, számítástechnikai lapok). De emellett a teljes sajtóra vonatkozó reklámbevételből igen nagy arányban részesedő megyei napilapok és női lapok esetén is kiugróan magas az auditált lapok aránya.

Auditált lapok részesedése az egyes laptematikák listaáras reklámbevételeiből, 2014. I. félév (Forrás: MATESZ/Kantar Media Transzparencia Riport 2014/1)

Idén a hirdetők nagysága szerint is vizsgálták a költések megoszlását. Azt tapasztalták, hogy a 100 legnagyobb hirdető, akik a printköltések 41 százalékát adják, költéseiknek 90 százalékát auditált lapokban helyezik el.

A hiteles eladási számok a médiaügynökségek számára is létfontosságúak. A beazonosított ügynökségek listaáras költésének 84 százaléka a MATESZ által auditált kiadványok felé irányult.

A részletes riportot a mellékelt dokumentum tartalmazza.

Kapcsolódó dokumentumok