2011. október 26.

A hírekért a táblagépesek sem fizetnek

A médiatulajdonosok abban bíznak, hogy e platformokon nagyobb a fizetési hajlandóság, ám lehet, hogy csalódniuk kell.

A médiatulajdonosok abban bíznak, hogy e platformokon nagyobb a fizetési hajlandóság, ám lehet, hogy csalódniuk kell.

Bár az amerikai táblagép tulajdonosok nem annyira a Facebook-kalandozással, inkább a hírolvasással töltik idejüket, mégsem nagyon van kedvük fizetni az online hírtartalmakért - derül ki a Pew Research Center legújabb kutatásából, amely szerint jelenleg az amerikai felnőttek 11 százalékának van táblagépe, és ők napi átlag 90 percet töltenek az eszközükkel.

A tábalgépükön híreket olvasóknak mindössze 14 százaléka mondta azt, hogy fizetett már online hírekért. 23% pedig print előfizetéssel rendelkezik, amelynek része a táblagépes verzió is. Ez tehát azt jelenti, hogy mindössze a kütyü tulajok harmada fizet ilyen-olyan módon a táblagépen olvasható hírekért.

Ugyan ez az arány a jelentés szerint messze magasabb, mint az előző hullámban mért, ám nem igazolja vissza a korábbi várakozásokat, és azt a reményt, hogy például az iPad-tulajokat az Apple "rászoktatta" már az online tartalom megfizetésére a zárt platformon. Persze erre a hatásra az androidos táblagépeken eleve nem lehetett ilyen módon számítani.

Még rosszabb hír, hogy a megkérdezettek a jövőben sem nagyon tervezik, hogy hírekért fizessenek, még akkor sem, ha csak így lehetne hozzájutni a kedvenc forrásaik tartalmaihoz. Szintén nem pörögtek rá a felhasználók az applikációkra: mindössze ötödük éri el ezeken keresztül hírtartalmakat, 40% inkább a böngészőt használja, a válaszadók harmada pedig ezt is, azt is.