2016. június 16.

A hírmédiumok elvesznek a közösségi médiában

Míg az olvasók fele számára a közösségi média az elsődleges hírforrás, a híreket ténylegesen szállító médiumok gyakran elsikkadnak – állítja egy friss kutatás.

A Reuters Institute for the Study of Journalism 2000 főt kérdezett meg világszerte 26 országban. A válaszadók 51 százaléka állította, hogy legalább heti rendszerességgel olvas híreket a közösségi médiában, míg Görögország, Törökország és Brazília esetében arányuk 70 százalék feletti volt. 12 százalékuk számára pedig egyenesen a social media a legfontosabb hírforrás. (Görögországban a megkérdezettek 27 százalékának, ami magasabb, mint a TV (23%) és a nyomtatott sajtó (3%) együttesen.) A csatorna különösen fontos a nők és a fiatalabb korosztályok számára, a 18-24 évesek körében átlagosan már meghaladta a televízió szerepét a hírek terén (28 százalék számára elsődleges forrás, szemben a TV 24 százalékával).

A kiadók számára aggályosabb, hogy a hír eredeti forrása gyakran már fel sem tűnik az olvasóknak. Az Egyesült Királyságban és Kanadában a forrást az esetek kevesebb mint felében észlelik, míg Japánban és Dél-Koreában, ahol a híraggregátorok eleve elterjedtebbek, csak az esetek negyedében tudták azonosítani az eredeti forrást.

Vagyis a közösségi hálózatokkal sokkal több ember érhető el, ugyanakkor a kiadók számára egyre nagyobb kihívást jelent, hogy kiemelkedjenek a tömegből, közvetlenül megszólítsák a fogyasztókat és végső soron pénzt keressenek. Ebben a folyamatban néhány nyertes és sok vesztes lesz – foglalja össze Rasmus Kleis Nielsen, a RISJ kutatási igazgatója.

Az egyik megoldási lehetőségnek az online videó tűnt, de ez nem bizonyult annyira népszerűnek, mint várták: a megkérdezetteknek csupán 24 százaléka néz heti rendszerességgel hírvideókat, míg 41 százalékuk az olvasást gyorsabbnak és kényelmesebbnek találja. Több mint harmadukat pedig a pre-roll videók riasztanak el a videóktól.

A kutatás a Digital News Report 2016 részeként készült.

(Forrás: RISJ/Warc)