2018. december 17.

A jövő social média trendjei

A 2018-as év a social media csatornák körüli botrányoktól volt hangos, de ez a cikk már a 2019-es trendekről szól.

A cikk főként az itthon használt csatornákra fókuszál, és azokkal kapcsolatban ad útmutatást.

1. Megnő a ROI jelentősége a social médiában

Nagyon sokáig a social média csatornákat a TV hirdetések kiegészítéseként használták a márkák. Amit legyártottak TV hirdetésnek, azt egy az egyben átemelték a social média csatornákra. Ez körülbelül olyan volt, mint amikor a TV megjelent és az első TV reklám egyetlen képből és egy audió fájlból állt, melyet a rádiós hirdetésből emeltek át.

Aztán néhány évvel ezelőtt már elkezdtek a cégek "native" hirdetéseket készíteni, és az adott csatornához illő kampányokat futtatni, amely nagyságrendekkel megnövelte a hirdetői hatékonyságot. Ám általánosságban elmondható, hogy a social média tevékenységben nem volt fő szempont a megtérülés mérése, mivel nagyrészt márkaépítés volt a cél. Ha valaki ismeri a Facebook kampány felületét (Ads Manager), akkor ezek a "márkaismertség", az "elérés", valamint az "engagement" kampánycéloknak feleltek meg.

Mostanra tudatosodott a cégeknél, hogy el kell kezdeniük megtérülés alapon hirdetni a social csatornákon, így egyre inkább el fognak terjedni a konverzió alapú kampányok, az offline konverziókövetés (azoknál, akiknél offline történik végül a vásárlás), illetve az adatalapú gondolkodás. A jövő évben tehát tovább nő az igény a megtérülés egzakt mérésére a social média marketingben.

2. A Facebook Watch teret nyer

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a szöveges tartalomnál jobb a videós tartalom, a videós tartalomnál pedig jobb a LIVE videó. Már lassan három éve a csapból is a videó és ennek a fontossága folyik, amelyet mára nagyon sokan adaptálni tudtak a saját tevékenységébe.

Viszont a Facebook új terméke újítást fog hozni ebbe a képletbe. A Facebook Watch a YouTube-nak kíván konkurenciát állítani, amelyben visszatérő showműsorok, Facebook adások és töménytelen mennyiségű videós tartalom várja a felhasználók tömegeit.

Afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy ami a Facebooknak fontos, azt minden eszközzel támogatni fogja, így a rendszeres, adás jelleggel megjelenő videós tartalmak feltehetőleg nagyobb elérést fognak kapni organikusan, mint akár a LIVE videók. Továbbá említést érdemel az a tény, hogy néhány hete a Facebook megnyitotta a Watch felületét a hirdetők előtt, így plusz eggyel bővült a hirdetéselhelyezési lehetőségek száma.

3. Az organikus elérést helyettesíteni kell

Az idei év eleje azzal a hírrel volt tele, hogy a Facebook drasztikusan lecsökentette az üzleti profilok elérését. Ezáltal az átlagos 5-8%-ról 1-2%-ra csökkent az organikus elérési arány. Hasonlóan lecsökkent az Instagram posztok organikus elérése is, valamint a hashtag használatból jövő forgalom mennyisége. Ezért a 2019-es év feladata, hogy a lecsökkent organikus elérést máshogy helyettesítsék a cégek. Ezt tehetik több fizetett hirdetéssel, vagy újabb poszt formátumokkal, melyeknek használatát jobban díjazzák a social csatornák. (Pl. Watch videók, IGTV epizódok)

4. Az Instagram átveszi a vezető szerepet

Ahogy az Y és Z generáció nő fel, úgy csökken a szerepe a Facebooknak, egyúttal nő a jelentősége az Instagramnak. Habár a Facebooknak több mint kétszer több felhasználója van (2.2 milliárd), de az Instagram közösség (800 millió) jóval aktívabb és a fiatalok körében már abszolút ez a favorit. Facebookra maximum csak a csoportok miatt jár fel ez a réteg.

"Amíg még tavaly azt mondtam volna, hogy az Instagram csupán márkaépítésre alkalmas, addig a számos integrációnak és egyéb okos megoldásnak köszönhetően bátran állíthatom, hogy akár direkt konverziós célra is lehet használni már a platformot. Ebben segít a Shopify integráció, vagy épp a linktr.ee megoldása, amely által több linkre navigálhatjuk a júzereket a link bioból" - mondja Farkas Zsolt, social media specialista, a 7 Digits Growth Marketing Ügynökség társalapítója és ügyvezetője.

"Így, ha a te cégednek a 18-35 éves korosztály a fő célközönség, akkor egyértelműen a büdzsé átcsoportosítását javaslom az Instagram javára. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Facebookkal nem érdemes foglalkozni, mert a kérdés közel sem ilyen egyszerű - teszi hozzá.

Forrás: Skol Marketing

5. Az Influencer marketing demokratizálódik

Az elmúlt három év a legdinamikusabban fejlődő trendje kétségkívül az influencer marketing térnyerése volt, amely egy teljesen új termékkategóriát alakított ki a hirdetési piacon. Ezzel együtt megjelentek a megélhetési influencerek, valamint azok a magukat véleményvezérnek mondó profilok, akik vásárolt követőkkel és egy hamis követőtábor valósnak tűnő képével gyűjtötték be maguknak a barter termékeket és egyre nagyobb szeletet hasítottak ki maguknak a marketing büdzsékből. Talán 2018 volt az első év, amikor ezt a jelenséget a cégek már részben felismerték és elkezdtek nem csak követőszámot nézni, hanem más mérőszámokat is, melyek jóval többet számítanak egy sikeres influencer kampány során.

A jövő év ennek a folytatása lesz. Sokkal fontosabbak lesznek az engagement arányok, a követők érdeklődés szerinti eloszlása, az influencerek hitelessége, valamint az a követői tevékenység, amely a cégek felé elsőre nem feltétlenül látszik.

6. A Story funkció felértékelődik

Talán az elmúlt néhány év legnagyobb social média trendje volt a "story" funkció bevezetése a social média applikációkban. Az innovátor a Snapchat volt, akit 2016-ban az Instagram, majd a Facebook is követett. Ezzel kezdetét vette a vertikális tartalomfogyasztás térnyerése, amely alapjaiban reformálta meg a social média használatot. A funkció miatt a posztolási gyakoriság radikálisan megnőtt a social csatornákon, ezáltal a használattal töltött idő is, amely minden social média cég álma.

A jövő év a vertikális tartalom még szélesebb elterjedéséről is szólni fog. Idén már elérhető volt az Instagram storyban való hirdetés elhelyezés, amelyet jövőre a Facebook storykban is meg fogunk találni. A YouTube-on elérhetővé vált a vertikális videó, az IGTV bevezetésével és erősödésével pedig még inkább teret fog nyerni ez a tendencia.

7. Az AI átveszi az uralmat

A mesterséges intelligencia talán az elmúlt évek egyik legnagyobb buzzwördje lett, de ez nem azt jelenti, hogy ne terjedne úgy a használata, mint a pestis. A chatbotoktól kezdve számos területen kezd mainstream lenni a használata, amely jövőre egy nagy ugrás elé néz.

Ennek egy nagy része az átlag felhasználó számára láthatatlan lesz, hiszen az algoritmusok fejlődését csupán akkor veszik majd észre, amikor egyre inkább a nekik releváns hirdetéseket és ajánlásokat fogják látni a hírfolyamokban. Illetve ennek az ellenkezőjében is nagy segítségre lesz az AI. A fake és offenszív tartalmakat sokkal pontosabban fogja tudni kiszűrni a rendszer, mely az elmúlt éveknek ugyancsak nagy problémája volt.

Ami talán ebből a legkézzelfoghatóbb, az a chatbot, amelynek használata jövőre még inkább el fog terjedni és rengeteg időt fog megspórolni a cégek számára. A legegyszerűbb chatbot megoldástól (Pl. Messenger bot), a legbonyolultabb rendszerekig (Pl. Intercom) széles a skála, amiből a marketing szakemberek tudnak választani.

Összegzés

Social média trendek jönnek és mennek, de ami igazán számít, hogy neked mi az, ami működik. Azt javaslom, ne vegyél mindent kézpénznek, viszont tesztelj le minden funkciót és találd meg a számodra konkrét üzleti értéket hozó megoldásokat. Legyen az a márkád ismertségének a növekedése, több webshop konverzió, vagy tűzforró B2B leadek - mondja a szakértő.

Szerző: Farkas Zsolt - Social media specialista, a 7 Digits Growth Marketing Ügynökség társalapítója és ügyvezetője

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 napja

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.