Kövess minket!

Médiapiac

A jövő social média trendjei

A 2018-as év a social media csatornák körüli botrányoktól volt hangos, de ez a cikk már a 2019-es trendekről szól.

A cikk főként az itthon használt csatornákra fókuszál, és azokkal kapcsolatban ad útmutatást.

1. Megnő a ROI jelentősége a social médiában

Nagyon sokáig a social média csatornákat a TV hirdetések kiegészítéseként használták a márkák. Amit legyártottak TV hirdetésnek, azt egy az egyben átemelték a social média csatornákra. Ez körülbelül olyan volt, mint amikor a TV megjelent és az első TV reklám egyetlen képből és egy audió fájlból állt, melyet a rádiós hirdetésből emeltek át.

Aztán néhány évvel ezelőtt már elkezdtek a cégek “native” hirdetéseket készíteni, és az adott csatornához illő kampányokat futtatni, amely nagyságrendekkel megnövelte a hirdetői hatékonyságot. Ám általánosságban elmondható, hogy a social média tevékenységben nem volt fő szempont a megtérülés mérése, mivel nagyrészt márkaépítés volt a cél. Ha valaki ismeri a Facebook kampány felületét (Ads Manager), akkor ezek a “márkaismertség”, az “elérés”, valamint az “engagement” kampánycéloknak feleltek meg.

Mostanra tudatosodott a cégeknél, hogy el kell kezdeniük megtérülés alapon hirdetni a social csatornákon, így egyre inkább el fognak terjedni a konverzió alapú kampányok, az offline konverziókövetés (azoknál, akiknél offline történik végül a vásárlás), illetve az adatalapú gondolkodás. A jövő évben tehát tovább nő az igény a megtérülés egzakt mérésére a social média marketingben.

2. A Facebook Watch teret nyer

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a szöveges tartalomnál jobb a videós tartalom, a videós tartalomnál pedig jobb a LIVE videó. Már lassan három éve a csapból is a videó és ennek a fontossága folyik, amelyet mára nagyon sokan adaptálni tudtak a saját tevékenységébe.

Viszont a Facebook új terméke újítást fog hozni ebbe a képletbe. A Facebook Watch a YouTube-nak kíván konkurenciát állítani, amelyben visszatérő showműsorok, Facebook adások és töménytelen mennyiségű videós tartalom várja a felhasználók tömegeit.

Afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy ami a Facebooknak fontos, azt minden eszközzel támogatni fogja, így a rendszeres, adás jelleggel megjelenő videós tartalmak feltehetőleg nagyobb elérést fognak kapni organikusan, mint akár a LIVE videók. Továbbá említést érdemel az a tény, hogy néhány hete a Facebook megnyitotta a Watch felületét a hirdetők előtt, így plusz eggyel bővült a hirdetéselhelyezési lehetőségek száma.

3. Az organikus elérést helyettesíteni kell

Az idei év eleje azzal a hírrel volt tele, hogy a Facebook drasztikusan lecsökentette az üzleti profilok elérését. Ezáltal az átlagos 5-8%-ról 1-2%-ra csökkent az organikus elérési arány. Hasonlóan lecsökkent az Instagram posztok organikus elérése is, valamint a hashtag használatból jövő forgalom mennyisége. Ezért a 2019-es év feladata, hogy a lecsökkent organikus elérést máshogy helyettesítsék a cégek. Ezt tehetik több fizetett hirdetéssel, vagy újabb poszt formátumokkal, melyeknek használatát jobban díjazzák a social csatornák. (Pl. Watch videók, IGTV epizódok)

4. Az Instagram átveszi a vezető szerepet

Ahogy az Y és Z generáció nő fel, úgy csökken a szerepe a Facebooknak, egyúttal nő a jelentősége az Instagramnak. Habár a Facebooknak több mint kétszer több felhasználója van (2.2 milliárd), de az Instagram közösség (800 millió) jóval aktívabb és a fiatalok körében már abszolút ez a favorit. Facebookra maximum csak a csoportok miatt jár fel ez a réteg.

“Amíg még tavaly azt mondtam volna, hogy az Instagram csupán márkaépítésre alkalmas, addig a számos integrációnak és egyéb okos megoldásnak köszönhetően bátran állíthatom, hogy akár direkt konverziós célra is lehet használni már a platformot. Ebben segít a Shopify integráció, vagy épp a linktr.ee megoldása, amely által több linkre navigálhatjuk a júzereket a link bioból” – mondja Farkas Zsolt, social media specialista, a 7 Digits Growth Marketing Ügynökség társalapítója és ügyvezetője.

“Így, ha a te cégednek a 18-35 éves korosztály a fő célközönség, akkor egyértelműen a büdzsé átcsoportosítását javaslom az Instagram javára. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Facebookkal nem érdemes foglalkozni, mert a kérdés közel sem ilyen egyszerű – teszi hozzá.

Forrás: Skol Marketing

5. Az Influencer marketing demokratizálódik

Az elmúlt három év a legdinamikusabban fejlődő trendje kétségkívül az influencer marketing térnyerése volt, amely egy teljesen új termékkategóriát alakított ki a hirdetési piacon. Ezzel együtt megjelentek a megélhetési influencerek, valamint azok a magukat véleményvezérnek mondó profilok, akik vásárolt követőkkel és egy hamis követőtábor valósnak tűnő képével gyűjtötték be maguknak a barter termékeket és egyre nagyobb szeletet hasítottak ki maguknak a marketing büdzsékből. Talán 2018 volt az első év, amikor ezt a jelenséget a cégek már részben felismerték és elkezdtek nem csak követőszámot nézni, hanem más mérőszámokat is, melyek jóval többet számítanak egy sikeres influencer kampány során.

A jövő év ennek a folytatása lesz. Sokkal fontosabbak lesznek az engagement arányok, a követők érdeklődés szerinti eloszlása, az influencerek hitelessége, valamint az a követői tevékenység, amely a cégek felé elsőre nem feltétlenül látszik.

6. A Story funkció felértékelődik

Talán az elmúlt néhány év legnagyobb social média trendje volt a “story” funkció bevezetése a social média applikációkban. Az innovátor a Snapchat volt, akit 2016-ban az Instagram, majd a Facebook is követett. Ezzel kezdetét vette a vertikális tartalomfogyasztás térnyerése, amely alapjaiban reformálta meg a social média használatot. A funkció miatt a posztolási gyakoriság radikálisan megnőtt a social csatornákon, ezáltal a használattal töltött idő is, amely minden social média cég álma.

A jövő év a vertikális tartalom még szélesebb elterjedéséről is szólni fog. Idén már elérhető volt az Instagram storyban való hirdetés elhelyezés, amelyet jövőre a Facebook storykban is meg fogunk találni. A YouTube-on elérhetővé vált a vertikális videó, az IGTV bevezetésével és erősödésével pedig még inkább teret fog nyerni ez a tendencia.

7. Az AI átveszi az uralmat

A mesterséges intelligencia talán az elmúlt évek egyik legnagyobb buzzwördje lett, de ez nem azt jelenti, hogy ne terjedne úgy a használata, mint a pestis. A chatbotoktól kezdve számos területen kezd mainstream lenni a használata, amely jövőre egy nagy ugrás elé néz.

Ennek egy nagy része az átlag felhasználó számára láthatatlan lesz, hiszen az algoritmusok fejlődését csupán akkor veszik majd észre, amikor egyre inkább a nekik releváns hirdetéseket és ajánlásokat fogják látni a hírfolyamokban. Illetve ennek az ellenkezőjében is nagy segítségre lesz az AI. A fake és offenszív tartalmakat sokkal pontosabban fogja tudni kiszűrni a rendszer, mely az elmúlt éveknek ugyancsak nagy problémája volt.

Ami talán ebből a legkézzelfoghatóbb, az a chatbot, amelynek használata jövőre még inkább el fog terjedni és rengeteg időt fog megspórolni a cégek számára. A legegyszerűbb chatbot megoldástól (Pl. Messenger bot), a legbonyolultabb rendszerekig (Pl. Intercom) széles a skála, amiből a marketing szakemberek tudnak választani.

Összegzés

Social média trendek jönnek és mennek, de ami igazán számít, hogy neked mi az, ami működik. Azt javaslom, ne vegyél mindent kézpénznek, viszont tesztelj le minden funkciót és találd meg a számodra konkrét üzleti értéket hozó megoldásokat. Legyen az a márkád ismertségének a növekedése, több webshop konverzió, vagy tűzforró B2B leadek – mondja a szakértő.

Szerző: Farkas Zsolt – Social media specialista, a 7 Digits Growth Marketing Ügynökség társalapítója és ügyvezetője

Médiapiac

Szoboszlai Dominik – Az interjú a Spíler TV-n! (videó)

Szombat este 20:25-kor tűzi műsorára a Spíler 1 a legsikeresebb magyar focista, a Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominikkal készült exkluzív interjúját.

Közzétéve:

MTI/EPA/Adam Vaughan

A Manchester City-Chelsea FA-kupa elődöntőt követően a Spíler 1-en szombat este 20:25-től érkezik a Szoboszlai Dominik – Az interjú. Az exkluzív filmnek fontos része a sztárjátékossal készített interjú, nem csupán a magyar válogatott csapatkapitányáról tudhatnak meg sokat a nézők, ha szombat este a Splíer 1 programját választják. Baumstark Tibor végigjárta azokat a helyszíneket, amelyek a legszorosabban kötődnek a Liverpool FC-hez. A világklasszis középpályás gondolatain és érzésein túl pedig betekintést nyerhetünk a labdarúgással mélységesen átitatott városnak, a Liverpool-nak a mindennapjaiba is.

„Szoboszlai Dominik részletesen mesél arról, hogy mi történt a Liverpoolnál, miután minden idők egyik legeredményesebb futballedzője, Jürgen Klopp néhány hónappal ezelőtt meghökkentő időzítéssel bejelentette az évvégi távozását. Benézhettünk a kulisszák mögé, így megmutatjuk a topfutball egyik legmodernebb, leginkább felszerelt edzőközpontját, meglátogatjuk a legendás Anfield stadion történelemmel és legendákkal átitatott környékét, és a Spíler TV kameráin keresztül a focirajongók azt is láthatják, amit a világon nagyon kevesen, hogy hogyan fest a mérkőzés előtti percekben a Liverpool öltözője” – árulta el Baumstark Tibor. – „A Dominikkal készült interjún túl a Premier League történetének legjobb játékosai közül is megmutatjuk néhány egykori sztár véleményét az angol bajnokság kihívásairól, és persze Szoboszlai Dominik teljesítményéről” – tette hozzá.

Vasárnap a Spíler 2 közvetítésében Szoboszlai Dominik és a Liverpool a Fulham otthonában lép pályára, majd közvetlenül utána a La Liga és az egyetemes futballvilág csúcsrangadója, az El Clásico kerül képernyőre.

Ezúttal is különleges fel- és levezető műsorral készül a Spíler stábja a rangos küzdelemre. Elismert szakértők, elvakult drukkerek és a futballszakma képviselői lesznek a La Liga műsorvezetőinek vendégei a több helyszínes, kiterjesztett valóságot is felvonultató stúdiókban, valamint helyszíni kollégáik is bejelentkeznek a műsorba, így a spanyol futball rajongóinak vasárnap érdemes a Spíler közvetítésére kapcsolniuk – ismerteti a TV2 közleménye.

Borítókép: Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool-Crystal Palace mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. április 14-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Átadták az idei evangélikus médiakommunikációs díjakat

Ukrajnai evangélikusok életét bemutató riportot, valamint elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot ismert el idén a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal – közölte az egyház kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

Közzétéve:

Az evangélikus egyház által alapított díjakat idén is olyanok vehették át, akik világi, illetve egyházi médiafelületen 2023-ban közzétett munkáikkal az evangélikusság és az evangélikus egyház pozitív megítélését, népszerűsítését vagy missziós tevékenységét segítették.

A díjakat Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője, valamint Lovass Tibor, az egyház sajtóbizottságának elnöke adta át hétfő este.

A világi sajtóban publikált, evangélikus vonatkozású anyagok versenyében elnyerhető Bornemissza Péter-díjat Vörös Szabolcsnak a Válasz Online felületén megjelent, “Láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat” – először járt magyar püspök ukrán háborús zónában című riportja nyerte el.

Az idei Írónád díjat Vitális Judit, a Magyarországi Evangélikus Egyház honlapjának felelős szerkesztője, az Evangélikus Élet magazin hírszerkesztője vehette át a magazinban megjelent, Nem tündérmese – Isten kegyelme: Balicza Klára és Jenei Róbert egymásra találásának története című, házasság heti interjújáért.

Mindkét kategóriában megítéltek különdíjat is: Kuklai Katalin A babaszagú világ ajándéka – Kölcsönösen gazdagodnak a kisgyerekek és a fogyatékkal élő idős gondozottak a közös programokból című, a Népszava.hu internetes portálon megjelent, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetotthon piliscsabai telephelyén készült riportját Bornemisza Péter-különdíjjal, Balczó Mátyás, az Evangélikus Információs Szolgálat újságíró-szerkesztőjének a Hit, humor és lelki mélység – Gyerekkortól megérésig – Kovács András Péter humoristával készült, az Evangélikus Élet magazinban megjelent interjúját pedig Írónád különdíjjal ismerték el.

Tovább olvasom

Médiapiac

A Facebook nem olyan, mint az utcai lomtalanítás – bár néha olyannak tűnik

Így használd a közösségi médiás profilodat – II. rész: Sokkal többet szabad annak, aki kritizál vagy parodizál.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Sokan sok mindent közzétesznek a közösségi médiában, ám a megjelenő tartalmakat nem mindig lehet szabadon elvinni, átvenni. A Facebook és a többi információs közösségi médiafelület tehát nem olyan, mint az utcai lomtalanítás, onnan nem lehet mindent hazavinni, ami csak tetszik. Bizonyos esetekben azonban mégis. Hogy mikor, arról a médiahatóság adott útmutatást.

Mind többször hallani, hogy a közösségi média egyre inkább az álhírek, a hitvány információk és performanszok gyűjtőhelyévé silányul. Ennek ellentmond, hogy megannyi olyan tartalom lelhető fel a különféle platformokon, amelyeket utóbb – bármilyen céllal – idéznénk. De milyen szabályok kötik azt, aki részben vagy egészben átvenné mások bejegyzését? A kérdést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberének, Fáczán Gábornak tette fel a Médiapiac.com.

Előnyben a humorista

A szervezet Online Platformok Főosztályának vezetője azzal kezdte: attól függ, milyen minőségű tartalomról van szó. Ha szerzői alkotásról, vagyis például zenéről, videóról, irodalmi műről, úgy a szerzői jog szabályai alapján feltételezni lehetne, hogy minden esetben engedélyt kellene kérni az eredeti alkotás szerzőjétől, hogy posztolni lehessen a tartalmakat. – Ugyanakkor – mutatott rá a főosztályvezető – akadnak bizonyos kivételek.

A felhasználók mások posztjait engedély nélkül is felhasználhatják, ha kritikát fogalmaznának meg azzal kapcsolatban, ha paródiát készítenének, de akkor is, ha véleményüket fejeznék ki vagy tudósítanak, beszámolnak róla. A kutatás is olyan eset lehet, amikor nem kell beszerezni a bejegyzés eredeti szerzőjének engedélyét.

A főosztályvezető megemlítette, a kérdés kapcsán maga a Facebook is ad iránymutatást arról, miként érhető el, hogy a felhasználó által közzétett tartalom ne sértsen szerzői jogot. Eszerint attól, hogy egy tartalmat megvásárolt az adott felhasználó, vagy az interneten talált egy képet, amit posztolni szeretne, még megsértheti a szerzői jogot. A platform ezért azt tanácsolja, hogy védett tartalom megosztása előtt általában véve tanácsos írásos engedélyt kérni a szerzőtől. – Egy ismert sportolóról készült kép közzététele előtt érdemes tájékozódni, hogy az adott felvétel élvez-e szerzői jogi védelmet. Ha igen, engedélyt kell kérni a fotó eredeti posztolójától – húzta alá Fáczán Gábor.

Sorozat indul!

A Facebook mára életünk része lett, sokan idejük igen jelentős részét töltik ezen a felületen. A Médiapiac.com cikksorozatban járja körbe a közösségi médiaműködés ama mozzanatait, amelyek a gyakorlatban a legtöbb gondot okozzák. A pontos kép felrajzolásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítette lapunkat. Első írásunk azt taglalta, kié is a közösségi média felhasználói által közzétett tartalom, fénykép.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom