2014. április 03.

A jövő televíziója

Nem tudni, mikor jön el a jövő, de a Telekom készen áll rá. A hívószavak az okostelefon, a havidíj, és a személyre szabott ajánlatok.

Nem tudni, mikor jön el a jövő, de a Telekom készen áll rá. A hívószavak az okostelefon, a havidíj, és a személyre szabott ajánlatok.

Megyeri Tibor, a Magyar Telekom termékfejlesztési és innovációs igazgatója a televíziózás jövőjéről beszélt a Smartmobil 2014 konferencián.

A Telekom 800 ezer televízió-előfizetőjéből 400 ezer interaktív TV használó, akik havonta 700 ezer alkalommal indítanak el interaktív alkalmazást (pl. Facebook, YouTube, időjárás), 8%-uk pedig rendszeresen kölcsönöz az interaktív videotékából is. Részben ezen eredmények alapján vázolták fel a közeljövő televíziós trendjeit is.

Néhány éve még meredek görbéken ábrázolták a várható változásokat: a lineáris televíziózás visszaesését és az interaktív, on-demand, „future television” megoldások elterjedését. Ma már úgy látják, hogy a változások lassabban zajlanak, és nem platformok közötti váltásról, inkább a határok elmosódásáról lehet beszélni. A rendszer a szokásaink és érdeklődésünk alapján ajánl majd tartalmakat, amelyek lehetnek lineáris adások, néhány perce már futó, vagyis archív tartalmak, tematikus adók műsora, a videotékából származó népszerű filmek, stb. – a néző számára pedig mindegy lesz, milyen technológia vagy melyik megoldás áll a háttérben. Ugyanakkor egyre gyakoribb lesz az okoseszközökön történő műsorfogyasztás is.

A - kissé homályos - trendek

Az új technológiák és kütyük mellett új szereplők megjelenésére is számítani kell. Míg Magyarország sokáig – nyelvi és kulturális szempontból - szigetnek számított, az elmúlt 3-4 hónapban a legtöbb nemzetközi szolgáltatás bejelentette, hogy egy éven belül belépne a piacra. A Telekom a kihívást vagy versenyhelyzetként, vagy együttműködési lehetőségként kívánja kezelni.

A szakember egyébként továbbra is a profi tartalmakban bízik, de azok mögött minden esetben életképes üzleti modellnek is kell állnia. Saját hagyományaik és a Netflix, vagy a zenei streaming szolgáltatások tapasztalatai alapján hisznek a havidíjas modellek életképességében.

Hogy a jövő milyen gyorsan jön el, nem tudni (az eszközpenetráció már adott hozzá), de a cég mindenképpen részt kíván benne venni. Ennek jegyében a közönség láthatott egy rövid előzetest egy tesztelés alatt álló okostelefonos televízió-alkalmazásból is, de a piaci megjelenés időpontja még nem ismert.

Rádiós pályázatok

7 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.