A keresőmotorokat nem csupán a legfontosabb elsődleges hírforrásként, de a hírek ellenőrzésére és megerősítésére is első helyen használják a megkérdezettek.

Az évente zajló kutatásban 27 ország 33000 „informált polgárát” kérdezik meg. (Informált polgárnak számítanak azok a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, akik jövedelem szempontjából korcsoportjukban az adott államban a felső 25 százalékba esnek. Őket intenzív médiafogyasztás, valamint a gazdasági és közéleti hírekkel szembeni érdeklődés jellemzi.)

A válaszadókat arra kérték, hogy egy kilencfokú skálán értékeljék, mennyire bíznak egy adott médiatípusban, ha általános hírekről és információról van szó. A keresők esetében 64% jelölte be a skála felső 4 fokának valamelyikét, míg a hagyományos médiánál az arány valamivel alacsonyabb, 62% volt. A közösségi média (48%) és a saját média (47%) esetében a többség inkább bizalmatlannak mondható.

A média iránti általános bizalom is csökkent a tavalyi értékekhez képest, a 27 országból 16 esetében pedig többségben vannak azok, akik nem bíznak a médiában. Ezek között van az Egyesült Államok is, ahol 43% jelölte a top4 skálaérték valamelyikét.

A kutatás eredményei szerint a közösségi és tartalommegosztó oldalak, valamint a csak online információforrások esetében a barátok és a családtagok (72%), valamint a tudományos fokozattal rendelkező szakértők (70%) számítanak megbízható forrásnak. A vezérigazgatók, valamint a kormányzati szervek képviselői ugyanakkor csupán 43, illetve 38%-tól kaptak bizalmat.

Az olyan cégek üzeneteit, amelyek márkáit a válaszadók használják, 60%-ban, míg a nem használt márkáktól érkezőket csupán 32%-ban tekintették megbízhatónak. A technológiai cégek (78%) és a fogyasztói elektronikai gyártók (75%) esetében hisznek abban a leginkább a megkérdezettek, hogy „azt teszik, ami helyes”, míg a lista végén a pénzügyi szolgáltatók (54%), bankok (53%) és a média (51%) állnak.

Érdekesség továbbá, hogy a fejlett országok polgárai nemigen bíznak a fejlődő országokból származó cégekben, míg fordított helyzetben igen magas a bizalom szintje. Ezzel szemben a fejlett országokban sokkal megbízhatóbbaknak tartják a családi vállalkozásokat a nagyvállalatoknál, ugyanakkor a fejlődő államokban a nagy cégek élveznek nagyobb bizalmat.

Forrás: MarketingCharts: Traditional Media No Longer Most

Rádiós pályázatok

23 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.