2014. június 05.

A kormánypárt a reklámadó mellett

A Fidesz a médiabojkott ellenére támogatja a reklámadóról szóló törvényjavaslatot, és azt kezdeményezi, hogy az előterjesztést jövő héten tárgyalják.

A Fidesz a médiabojkott ellenére támogatja a reklámadóról szóló törvényjavaslatot, és azt kezdeményezi, hogy az előterjesztést jövő kedden és szerdán tárgyalja a parlament.

A média széles körére kiterjedő tiltakozás és a szakmai szövetségek érvekkel alátámasztott állásfoglalása ellenére a Fidesz támogatja a reklámadóról szóló, egyéni képviselői indítvány formájában benyújtott törvényjavaslatot, és azt a parlamentnek tárgyalásra javasolja.

Rogán Antal, a kormánypárt országgyűlési frakcióvezetője csütörtökön az MTI-nek így indokolt: "Azt gondoljuk, hogy most már minden érv elhangzott a nyilvánosság előtt is. Mi ezeket az érveket tisztelettel hallgatjuk, de megjegyzem, hogy kísértetiesen hasonló a helyzet ahhoz, mint amikor a bankadót vezettük be, a bankok akkor pontosan ugyanígy érveltek."

Szerinte az áprilisi országgyűlési választáson az emberek ítéletet mondtak arról, hogy a közteherviselést ki kell terjeszteni azokra a szektorokra, ahol jelentős nyereségek keletkeznek, márpedig a reklámpiac szereplői közül sokan nagy nyereséget könyvelnek el. Arra nem tudnak tekintettel lenni, hogy a jelentős profittal rendelkezők mellett vannak veszteséges vállalatok is.

A frakcióvezető elképzelhetőnek tart bizonyos módosításokat a parlament előtt fekvő reklámadó-javaslatban, ezekről a képviselőcsoport keddi ülésén tárgyalnak majd, de hangsúlyozta: jelentős változtatásokat nem tartana célszerűnek, mert L. Simon László egyéni képviselői előterjesztése szerinte koherens, abban "legfeljebb kisebb korrekciók képzelhetők el". Egyértelművé tette: "a vitának nem az a tárgya, hogy legyen vagy ne legyen reklámadó, hanem az a kérdés, hogyan legyen".

Arra a felvetésre, hogy csütörtökön több tucatnyi médium tiltakozik a reklámadó ellen, Rogán Antal úgy reagált: mindenkinek megvan a joga a véleménynyilvánításhoz, de ezt nyomásgyakorlásnak, a politikai szereplők zsarolásának tartja, amire nem lesznek tekintettel.

Szintén az MTI közli a Süddeutsche Zeitung médiaadót érintő mai kritikáját is. A Nyomás alatt - a magyar médiumok tiltakoznak a politika ellen című írásban a szerző, Cathrin Kahlweit kiemeli, hogy az Orbán-kormány négy évvel a nemzetközi tiltakozást és az Európai Bizottság eljárását kiváltó médiatörvény után ismét "előveszi a magyar médiumokat". A " kínzóeszközök" ezúttal a pénz és új jogi előírások, amelyekkel "tovább nehezítik a kritikus újságírók munkáját". A tervezett reklámadó legfelső sávja ugyan csak az RTL Klubot érintheti, de az új teher miatt állami megbízásból közölt reklámok nélkül finanszírozott, '"kis független médiumoknak is a fennmaradásért kell küzdeniük" - teszi hozzá. Az RTL Klub cáfolja, hogy fontolgatja a kivonulást a magyar piacról, de "éppen ez lehet a szándéka a kormánynak, amely évek óta államosítja a gazdaságot és a médiában is erősen kiépítette a befolyását" - írja Kahlweit.

(Forrás: MTI)