2014. október 22.

A kormánypárt felső korlátot szabna az internetadónak

A Fidesz-frakció emellett ragaszkodik ahhoz, hogy a nem üzleti célú előfizetőkre eső adót a szolgáltatók fizessék meg.

A Fidesz-frakció emellett ragaszkodik ahhoz, hogy a nem üzleti célú előfizetőkre eső adót a szolgáltatók fizessék meg.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az MTI szerdai megkeresésére adott válaszában felidézte: a távközlési adót két évvel ezelőtt vezette be az Országgyűlés, „az adó egyike a nagyvállalatokra kivetett szektorális adóknak, mert az adót nem az előfizetők, hanem a szolgáltató cégek fizetik".

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja most is ragaszkodik ahhoz, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót is a szolgáltató cégek fizessék, ezért módosításokat fognak javasolni a benyújtott adótörvény-javaslathoz. „A magánszemélyek előfizetéseire jutó adót a távközlési szolgáltatóknak a saját profitjuk terhére kell megfizetni" – mondta Rogán Antal. Jelezte továbbá, hogy célszerűnek tartják egy adófizetési felső korlát bevezetését, „annak mintájára és mértékében, ahogy ez a beszédalapú telefonálásra korábban elfogadott adótörvényben szerepel". (A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege havonta magánszemélyek esetében legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint.)

A képviselőcsoport kérte a kormányt, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlamenti vita megkezdése előtt egyeztessen a szolgáltató cégekkel az adófizetési felső korlát bevezetéséről.

Címkék: internetadó fidesz