2017. december 04.

A közmédia a leginkább akadálymentesített

A legtöbb esetben megfelelnek az előírásoknak a hallássérült tévénézők számára akadálymentesített műsorok - állítja az NMHH.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye szerint az idei év első hat hónapjának több mint ötezer, ellenőrzött műsorórája alapján a médiaszolgáltatók a vetített műsoridő 83,5 százalékát látták el segédlettel, és a kötelezően segédlettel ellátandó műsoridő 99,8 százaléka feliratot vagy jelnyelvi tolmácsolást kapott.

Az év első felében leghosszabb tartamban, 520,6 órában a Duna TV vetített hallássérült nézők számára is befogadható műsorszámot. A Duna Tv-t az m4, az m2, a Duna World követte a sorban, a legalacsonyabb akadálymentesített műsoridőt a két nagy kereskedelmi csatornánál regisztrálták.

A hallássérült nézőknek nyújtott segítség 99,7 százalékban feliratot, döntő mértékben teletext átiratot jelentett. A segédlettel kötelezően ellátandó programok között a médiatörvény kiemeli a hírműsorokat, a közérdekű közleményeket, a sport- és időjárás-jelentéseket, a politikai tájékoztató műsorokat, a politikai reklámokat, valamint a fogyatékos személyekről, illetve az esélyegyenlőségről szóló műsorszámokat.

A médiaszolgáltatók nagy többségében biztosították a hozzáférést a programokhoz, a hatóság 12 alkalommal szabott ki bírságot, összesen 8,7 millió forint mértékben, megjegyezve, hogy az elfogadott beszámolót a testület három munkanapon belül közzéteszi az NMHH honlapján.

(Forrás: MTI)

Cseppben az élet

13 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.