2014. augusztus 04.

A közmédia etikai vizsgálatot indít Sipos Pál ügyében

Állítják: korábban sosem érkezett panasz a tanárból lett tévés ellen, most azonban segíteni szeretnék az ügy tisztázását.

Állítják: korábban sosem érkezett panasz a tanárból lett tévés ellen, most azonban segíteni szeretnék az ügy tisztázását.

Etikai vizsgálat indítása mellett döntött az MTVA és az MTV vezére, mivel segíteni szeretnék Sipos Pál ügyében az igazság megismerését - közölte az MTVA kommunikációs igazgatósága az MTI-vel. "A bűnösöket szükséges azonosítani, illetve megnevezni, továbbá ha lehetséges, kezdeményezni kell a megfelelő eljárásokat, az áldozatokat pedig óvni kell" - írták.

Tudatták azt is, hogy Sipos Pál a közmédia integrációja előtti MTV alkalmazottja volt, és munkaviszonya még az átszervezés előtt megszűnt. Ellene panasz vagy bejelentés molesztálási ügyben sem az MTV korábbi, sem a közmédia mostani vezetéséhez nem érkezett.

A vizsgálat célja a múlt feltárása, és ajánlásokat is meg akarnak fogalmazni, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az ilyen esetek. Amennyiben hivatalos vizsgálat indul, a hatóságokkal is együttműködnek, tette hozzá az MTVA.

Az MTV 2014. július 22-én közölte: azonnali hatállyal visszahívta Sipos Pált az MTV Örökös Tag Alapítványból. Az első reakciójuk a 444.hu rendkívüli erejű cikkére még július 16-án érkezett. Ekkor ezt írták: „Megdöbbenéssel olvastuk a közelmúltban a 444.hu-n megjelent, Utána minden állat szomorú című írást, amely egy korábbi televíziós alkalmazottról szól. A cikkben S. néven említett - és azóta a közösségi média által Sipos Pálként azonosított - személy és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap között soha nem állt fent szerződéses jogviszony. Sipos Pál a közmédia integrációja előtti MTV alkalmazottja volt, munkaviszonya még a jogutódlás előtt megszűnt. A szóban forgó cikk állításairól a korábbi munkáltatónak nem volt tudomása, Sipos Pál ellen panasz, vagy bejelentés nem történt a tárgyban. Amennyiben az újságcikkek nyomán hivatalos vizsgálat indul az ügyben, természetesen együtt kívánunk működni a hatóságokkal.”

Magyari Péter cikke július 9-én jelent meg a 444.hu-n, Utána minden állat szomorú címmel. Ebben a szerző áldozatokat és hozzájuk közeli embereket is megszólaltatott a tanár évtizedekkel ezelőtti visszaéléseit bemutatandó. A cikk első felében "egy budapesti elitgimnáziumról" és a "nyaraltatásokról" esett szó, második felében pedig arról, hogy a cikk béli S., miután az iskolából fű alatt távozhatott, hogyan épített új "birodalmat" az MTV-ben.

A témában azóta Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság korábbi elnöke szólalt meg névvel, aki Sipos tanárkodása alatt maga is az ELTE Trefort diákja volt. Ő maga nem tartozott a bántalmazottak közé, de közeli ismerősei között akadtak ilyenek. A vele készült interjúk elolvashatóak itt és itt.