2011. április 29.

A közösségi média sikere egyelőre a Facebook sikere

Három számjegyű növekedést vár a közösségimédia-költések terén Odysseas Ntotsikas, a Thinkdigital ügyvezetője, akit a Facebook Napon kérdeztünk.

Három számjegyű növekedést vár a közösségimédia-költések terén Odysseas Ntotsikas, a Thinkdigital ügyvezetője, akit a Facebook Napon kérdeztünk. A szakember szerint nem szabad elfelejteni, hogy a közösségi oldal óriási növekedést élt meg, amit cégként nehéz kezelni, ugyanakkor látható a professzionálisabbá válás a hirdetők kiszolgálása terén. A márkák számára létfontosságú, hogy megértsék a közösségi média, mint keret lényegét.
Odysseas Ntotsikas

Hogyan látod a magyar piacot? Miért éri meg a Thinkdigitalnak egy ilyen kis piacon új szereplőként megjelenni?

Nem annyira Magyarországra önmagában fókuszálunk, hanem a régióra, amelynek több országában is jelen vagyunk. Ugyanakkor Magyarország az egyik legfejlettebb piac, elég csak az online médium reklámtortából kihasított részarányára gondolni. A válság negatív hatással volt ugyan a magyar gazdaságra és ezzel a médiapiacra, de optimisták vagyunk a folytatást illetően. Tudom, hogy belülről minden sokkal rosszabbnak látszik, de a magyar piac szerintem nagyon jól strukturált és a szereplők edukáltak. A régió számos országa még nem jár ebben a fejlődési szakaszban.

 

A közösségi média elvi lehetőségeinek implementálásában előrébb járnak a nagyobb, érettebb médiapiacok. De látszik-e ilyen különbség a közeg használatát érintő kreativitásban?

Természetes, hogy a nagyobb, érettebb piacok előrébb járnak az implementálásban, hiszen nagy ügyfelekkel, nagyobb büdzsékkel dolgoznak. A kreativitás viszont egyáltalán nem méret függvénye, így a magyar, a cseh vagy a görög piac nincsen hátrányban. Ezekben az országokban is lehet találkozni a közösségi média kreatív – és ami még inkább számít – hatékony alkalmazásával. Lehetnek különbségek, de óriási lemaradást nem látok. A közösségi médiában pont az a jó, hogy sokak számára elérhető megoldás, nincsenek olyan erőforrás korlátok, mint például egy tévékampány esetében.

 

A közösségi média hype javában tombol, de mennyire van nyitottság a hirdetőkben, ügynökségekben az átgondolt használatra? Kreatívnak lenni egy ilyen közegben talán könnyebb, mint hatékonynak, márpedig átgondoltság nélkül az utóbbi nem megy.

Jelenleg talán éppen az a legnagyobb kérdés a közösségi médiában, hogy milyen megtérülést várhatunk a befektetésünkért cserébe. Az első lépés a sikerhez a közösségi média, mint keret megértése. Nem mehetünk fel csak azért a Facebookra, mert a többiek is azt csinálják.

A kérdés az, hogy milyen hatással van a közösségi média a fogyasztóink életére. Fontos része az életüknek? Mi úgy látjuk, általánosságban igen, de ez számos tényezőtől függ: terméktől, célcsoporttól, stb. A hatékonysághoz elengedhetetlen, hogy monitorozzuk a korrelációt az aktivitásaink és az értékesítés alakulása között. Ez persze nehéz, de semmiképpen nem lehet megúszni.

 

Ha már értékesítés: mitől ad el a közösségi média?

Először is a nagy elérés miatt: minden országot érint a közösségi média térnyerése. A magyar piacon 3,3 millió felhasználó fölött jár a Facebook, akiknek a 65 százaléka napi szinten visszatér. A másik dolog, hogy a szájreklám mindig is fontos tényező volt a vásárlási döntésekben, ami a közösségi médiában új lendületet és platformot kapott. A Facebookon hosszabb távon nem a játékos alkalmazások lesznek a legfontosabbak, hanem a közösségi vásárlást lehetővé tevők.

 

Egyelőre a magyar hirdetők zöme inkább presztízsből van jelen a Facebookon, mert "ott kell lenni”" Szerinted mikorra érhetünk el oda, hogy tudatosan használják a platformot, amikor valóban indokolt és hatékony.

Már látszanak a szemléletváltás első jelei, amelyek nem meglepő módon a nemzetközi cégek felől érkeznek. Egy példa: a világ legnagyobb hirdetője, a Procter & Gamble egyre nagyobb összegeket költ a közösségi médiára, és egyre több vásárlója érkezik ebből a közegből. Vagy ott vannak a légitársaságok, amelyek közül egyesek máris ügyfélszolgálati platformként tekintenek a Facebookra. A nemzetközi cégek tehát már nem pusztán játékszerként a közösségi médiára, és ez a változás meg fog történni néhány éven belül a helyi cégeknél is.

 

Sokat beszélünk általában a közösségi médiáról, de ilyenkor gyakran valójában a Facebookra gondolunk. Jöhet a közeljövőben más szereplő, amely hasonló vehemenciával hódítja meg a világot?

Mindig fontos különbséget tenni az egyes cégek között, hiszen mindegyik külön történet: más üzleti modellre épít, másképp használják a fogyasztók. A YouTube, amely egyébként a világ második legnagyobb keresője, egyben egy óriási elérésű közösségi oldal is. A Twitter szintén remek eszköz, de teljesen másra jó, mint a Facebook. Jelenleg nem látok olyan erejű szereplőt, mint amilyen a Facebook, de bármi megtörténhet. Azt sem mondanám, hogy a Google nem rukkol ki valamikor egy erős vetélytárs platformmal.

 

Tehát a közösségi médiának tulajdonított rendkívüli siker valójában inkább a Facebook sikere jelenleg?

Most egyértelműen a Facebook sikeréről van szó, amit aztán kiterjesztenek az egész kategóriára. Ezzel együtt vannak ígéretes cégek, amelyek maguk is nagy sikert érhetnek el a jövőben.

 

A Facebook állandóan változik, ami időről-időre ijedelmet okoz a „rá települő” márkatulajdonosoknak, holott a hirdetőknek inkább a stabil, kiszámítható játékszabályok kedveznek. Mennyire figyel a Facebook a hirdetői igényekre?

Ne felejtsük el, hogy a cég több mint 600 millió "ügyfelet" szerzett hét év alatt. Ezt a növekedési ütemet nem könnyű kezelni. Úgy látom, hogy a Facebook egész jól boldogul a kérdéssel. Dublinban személyesen szereztem arról tapasztalatot, hogy milyen gyorsan fejlesztik a csapatot, de még mindig növekedésben vannak.

Ami kifejezetten a hirdetőket illeti: rájuk is jobban figyelnek. A Facebook számos olyan rendezvényt szervez, amelyeken esettanulmányokat mutatnak be a piac edukálására. Hasonlókkal jelentkeznek az olyan hivatalos partnerek is, mint amilyenek mi vagyunk. Nem mondom, hogy holnapra már tökéletes lesz a hirdetők kiszolgálása, de a törekvés egyértelmű.

 

A Facebookon egy sor olyan hirdetési lehetőség van, amihez nem kell más, csak a márkatulajdonos és a közösségi oldal. Mi a hivatalos partnerek által képviselt hozzáadott érték?

Valóban vannak önkiszolgáló hirdetési lehetőségek, de a leghatékonyabb, kiemelt reklámozási formákat a hivatalos partnereken keresztül lehet igénybe venni. Másfelől – bár ez nem a legfontosabb tevékenységünk – tanácsadással is tudjuk az ügyfeleket segíteni. A hype óriási, de egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan jelenik meg egy márka a Facebookon.

 

Van valamiféle képed arról, hogy mennyi pénzt költöttek tavaly közösségi médiára a hirdetők a régióban, s hogy mi várható az elkövetkező években?

A közösségimédia-költés döntő része a Facebookra megy, erről, ahogyan a szegmens egészéről, nincs hivatalos számadatunk. Különböző becslések persze vannak, de ezekbe nem érdemes belemenni. Az elkövetkező években éves szinten három számjegyű növekedés várható. Gondoljunk csak bele, az Egyesült Királyságban már most az összes display megjelenés negyede a Facebookon realizálódik, ami döbbenetes szám.