2011. augusztus 12.

A közösségi vásárlás dinamizálja az online vásárlásokat

Idén 61 százaléka mondta, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább egyszer vásárolt a neten, ami jelentős növekedés a tavalyi 48 százalékhoz képest.

Idén a megkérdezettek 61 százaléka mondta, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább egyszer vásárolt a neten, ami jelentős növekedés a tavalyi 48 százalékhoz képest - derül ki a KutatóCentrum friss E-Shopping Report kutatásából, melyet a 18-64 éves aktív internetezők körében készít évi egyszer. A kuponos oldalaknak nagy szerepe van a bővülésben. Az online vásárlásban az az igazán vonzó, hogy gyors és egyszerű.

Erős növekedés a női netezőknél

Míg tavaly 48 százalék vásárolt a neten legalább évi egyszer, addig az idei E-Shopping Report szerint a 18-64 éves aktív netezőknek már 61 százaléka nyilatkozott így. "A vásárlási kedv növekedése elsősorban a közösségi vásárlást kínáló oldalak térhódításának köszönhető, amelyek az elmúlt hónapokban egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. Leginkább a 18-24 évesek és a nők használták az elmúlt 12 hónapban vásárlásra az internetet. Utóbbi adat azért is érdekes, mert a tavalyi évhez képest jelentős növekedést mutatott. Míg a 2010-es felmérés szerint a hölgyeknek mindössze 42 százaléka vásárolt egy év alatt legalább egyszer a weben keresztül, idén már 65 százaléka. Ez az ugrás azzal magyarázható, hogy a közösségi vásárlást biztosító oldalak kínálata elsősorban a nőknek szól" - elemezte az eredményeket Györfi Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.

Az online tranzakciók száma ugyan az internetes vásárlók gyarapodásának köszönhetően emelkedett, de az arányok nem változtak tavalyhoz képest. Továbbra is az online vásárlók 87 százaléka vásárolt legalább háromszor a neten, 25 százaléka pedig hatnál több alkalommal. "A jövőbeli kilátások ugyanakkor kedvezőek: az aktív internetezők 62 százaléka tervezi, hogy a következő 12 hónapban rendel valamit a világhálón. Ez az arány 2010-ben még csak 55 százalék volt" - tette hozzá Györfi Anna.

 

Legyen gyors és egyszerű

Azok, akik a felmérést megelőző 12 hónapban vásároltak online, legfontosabb okként a gyorsaságot és az egyszerűséget emelték ki, melyet a kedvező árak követtek. Emellett a vásárlók közel fele azt is elmondta, hogy a kiválasztott terméket csak online tudta beszerezni.

A nem vásárlók egyik fő motivációja viszont az, hogy egyszerűen nem érezték igényét a netes beszerzésnek.  A második legtöbb alkalommal a személyes megtekintés hiányát nevezték meg indokként, a dobogó harmadik helyére pedig a kártyaszám megadásától való félelem került. "Ugyanakkor jó hír az online kereskedőknek, hogy ez a félelem jelentősen csökkent az elmúlt évhez képest. 2010-ben még a nem vásárlók 40 százaléka jelölte meg okként, hogy fél megadni a kártyaszámát, idén pedig már csak 26 százaléka", így a piackutató.

A rendszeres internetezők - függetlenül attól, hogy vásároltak-e már vagy sem - általánosságban a kényelmet emelték ki az online vásárlás legfontosabb előnyeként, és azt, hogy nem kell a nyitva tartási időhöz igazodni. Az árak összehasonlíthatósága a megkérdezettek több mint fele számára jelent előnyt. A legjellemzőbb hátrányok a kézzelfoghatóság és a személyes kontaktus hiánya mellett az elhúzódó szállítási idő és a nehézkes reklamáció voltak.