2011. február 24.

A közszolgálati média révén tennék minőségibbé a kereskedelmit

A Médiatanács tagjai több egyeztetésen vettek részt a napokban a Közszolgálati Kódex kapcsán. Központi téma volt a fenntarthatóság és a hagyomány.

A Médiatanács tagjai több egyeztetésen vettek részt a napokban a Közszolgálati Kódex kapcsán. Központi téma volt a fenntarthatóság és a hagyomány.

Folynak az egyeztetési folyamatok a Közszolgálati Kódex megalkotása kapcsán. A Médiatanács képviseletében Auer János és Kollarik Tamás a napokban több szervezettel is találkozott, s arról esett szó, hogy milyen értékek megjelenítését tartanák kívánatosnak a készülő dokumentumban.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFTT) képviseletében Bartus Gábor titkár, a jövő nemzedékek ombudsmanjának képviseletében Czippán Katalin és Krómer István vett részt az egyik egyeztetésen. Előbbi elmondta: "a mai világban nagyon fontos a hosszú távú érdekek figyelembe vétele. A demográfiai, környezetvédelmi, gazdasági kérdésekkel fenntarthatósági szempontból a társadalmi párbeszédben foglalkozni kell".

A kódex kapcsán kritikaként fogalmazták meg, hogy a kereskedlemi médiumok "fenntarthatatlan mintái" ellenében a kódex iránymutatásait követő közmédia nem lehet elégséges ellensúly. Auer János válaszában kiemelte: a kódex nincs közvetlen hatással a kereskedelmi szereplőkre, ám a cél az, hogy "a közszolgálatban megjelenő tartalmak minősége javuljon, így tompíthatóak legyenek az említett hatások, és a minőségi javulás a kereskedelmi médiában megjelenő tartalmakra is pozitív hatást gyakoroljon".

Egy másik alkalommal a Médiatanács tagjai a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) társadalmi kapcsolatokért felelős szakmai vezetőit, Deme Pétert és Kertész Margitot fogadták. Itt elhangzott: mivel a médiatörvényben elvként szerepel a kulturális sokszínűség bemutatása, a kódexbe bekerülhetne, hogy a közszolgálati médiumok feladata legyen a társadalom örökségtudatos magatartásának kialakítása is.

A Médiatanács még január végén tette közzé felhívását, melyben bármely magyar állampolgártól, illetve határon túli magyartól, emellett pedig a civil szervezetektől is kérte: vegyenek részt a Közszolgálati Kódex megalkotásában, amely a közmédiumok műsorkészítési elveit hivatott lefektetni. Az egyeztetésekre 45 napja van a Médiatanácsnak, utána ígérete szerint beépíti a szövegbe a javaslatokat. A dokumentum a nyár elejére készülhet el, betartását a Közszolgálati Testület felügyeli majd.