2018. február 06.

A kulturális értékek megőrzése

A Virtuózok jelentősége a kulturális érték megőrzésében, a tehetségek felfedezésében és követésében rejlik - közölte Miklósa Erika operaénekes, a Duna Televízióban tavasszal induló műsor zsűritagja az MTI-vel.

Miklósa Erika kiemelte, hogy Magyarország első komolyzenei tehetségkutatójától továbbra is csak pozitív élményeket vár. "A zsűriben résztvevő társaimmal mindig nagy izgalommal várjuk a Virtuózok adásait, mert elképesztően példaértékű életekkel, művészettel találkozunk. Köszönettel tartozunk minden alapfokon tanító zenepedagógusnak ezért" - hangsúlyozta.

Az operaénekes hozzátette: a zsűri feladata felismerni az alatt a pár perc alatt, amíg az ifjú tehetség előadja produkcióját, hogy mi a legmegfelelőbb kulcs a lelkéhez, amivel értékes szakmai, pályavezetési tanácsokkal szolgálhatnak számára. Ha kérdéssel, kéréssel fordulnak hozzá a fiatalok, szívesen osztja meg tapasztalatait velük, ezek a pillanatok rá is inspirálóan hatnak - jegyezte meg.

Ezúttal is három korcsoportban nevezhetnek a fiatalok: a Kicsik korcsoportjában 2003. június 1. és 2011. május 31. között született gyerekek mérhetik össze tudásukat. A Tinik korcsoportjában az 1998. június 1. és 2003. május 31. között született fiatalok indulhatnak, az 1993. június 1. és 1998. május 31. között született ifjak pedig a Nagyok korcsoportjának hangszeres mezőnyében bizonyíthatnak. A Nagyok korcsoportjának ének kategóriájába az 1990. június 1. és 1998. május 31. között született fiatalok küldhetik el nevezésüket.

A tehetségkutatáson túl a Virtuózok célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét, felmutatva annak szépségét, összetettségét, jelenvalóságát.

A zsűriben Miklósa Erika operaénekes mellett Balázs János Liszt- és Junior Prima díjas zongoraművész; Batta András Széchenyi-díjas zenetörténész; Kesselyák Gergely, az Operaház első karmestere, Liszt-díjas művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész foglal helyet.