2010. november 16.

A kütyükorszak

Steve Jobs a kilencvenes évek közepén megint új korszakot nyitott a számítástechnika világában.

Amikor Steve Jobs a kilencvenes évek közepén visszatért az Apple-höz, senki sem gondolta, hogy megint új korszakot nyit a számítástechnika világában. Addigra úgy tűnt, levetette lázadó forradalmár harciasságát, és tanult a leckéből, ami egykor a bukásához vezetett. A világ mára felzárkózott Steve Jobs mellé. Dobó Mátyás írása.

Steve Jobs mindig is úgy vélte, hogy a számítástechnika a végfelhasználók igényeiről szól, színvonalas, szép és vágyott készülékekről. A cég logója is híven tükrözi ezt az értékrendet, az alma, amelyre az ember annyira áhítozik, a bűnbeesés szimbóluma.

Ez a gondolkodás a nyolcvanas években, amikor a számítógépeket még főként cégek vásárolták funkciók, megbízhatóság alapján, majdnem tönkretette az Apple-t és vele együtt Jobst magát is, hiszen számára mindig is az volt a fontos, hogy a termék kicsi és szép legyen, kevésbé foglalkozott azokkal a főként technológiai paraméterekkel, amelyek a nyolcvanas–kilencvenes években meghatározták a vásárlási döntéseket. Jobs egyszerűen nem illett a nyolcvanas évek technológiai időszakába, és ez odáig vezetett, hogy 1985-ben eltávolították az általa alapított cég éléről.

Hogy Jobs mennyire nem ismert kompromisszumokat, jól tükrözi, hogy állítólag egyszer egy akkori telefonnal beállított a fejlesztőkhöz, letette az asztalra, és azt mondta: egy számítógépnek ekkorának kellene lennie. Ez az idő tájt, amikor egy normális komputer akkora volt, mint egy bőrönd, őrültségnek tűnt.

Jobs visszatérését követően az Apple irányt váltott, és a klasszikus irodai számítástechnika felől elindult a szórakoztatóelektronika irányába. Első óvatos próbálkozásait az iPoddal tette, majd a masszív sikereket követően letarolva a hordozható zenelejátszók piacát, szembefordult a telefonpiaccal és később magával a számítástechnikai szegmenssel is, ahonnan eredetileg elindult. Az iPoddal sikereket elérő Apple már teljesen más cég volt, mint amelyik a kilencvenes években majdnem csődbe jutott. Tőkeerős vállalat lett, amely az operációs rendszerek és a hardver kapcsolata terén szerzett tapasztalatát kihasználva rájött, hogy ez a tudás minden szórakoztatóelektronikai piacon kamatoztatható, sőt olyan újdonság, amellyel háborút lehet nyerni.

Az egész akkor kezdődött, amikor Jobs 1997-ben bejelentette a „Think Different” („Gondolkodj másként!”) kampányt; az erről készült videóban beszél arról, szerinte merre tart a számítástechnika. Úgy véli, „nem a gyorsaságról és a bitekről (…), nem a megahertzről kell beszélni”, „a marketing az értékekről szól (…), és az Apple alapvető értéke a hit, hogy az ember elhivatottsággal meg tudja változtatni a világot”.

Jobs számára a technológia többé nem a technológiáról, hanem az önmegvalósító emberről szól, aki meg tudja maga körül változtatni a világot.

Az elmúlt húsz évben a számítástechnika és a felhasználói mentalitás alapvetően átalakult. Másként fogalmazva, a világ felzárkózott Steve Jobs mellé. Már nemcsak ő, de szinte mindenki kütyü- és dizájnrajongó lett, és végre a technológia sem állt ellen ennek a gondolkodásnak.

A számítástechnikai alkatrészek ára olyan mértékben zuhant, hogy mára már teljesen természetessé vált, ne csak a munkahelyen, de otthon is legyen számítógépünk. A mobil eszközök hasonlóképpen gyorsan fejlődtek, és felvérteződtek minden olyan funkcionalitással, amellyel néhány éve még csupán a komputerek rendelkeztek. Az új webes szolgáltatások és a közösségi oldalak az egész internetet egy nagy közösségi térré változtatták, ahol a felhasználók nemcsak dolgoznak, de információkat szereznek életük minden területéről, közösségi életet élnek és szerveznek. A számítógép és a világháló közösen a munkaeszközből szórakoztatóelektronikai eszközt varázsolt, és oda helyezte, ahol addig a walkman és a CD-lejátszó volt.

Ezzel együtt a számítógép mint popkulturális ikon haldoklik. Sokáig menőnek, a fiatal generációk „tartozékának” számított, amellyel a technológiai haladást és a szakmai hozzáértést bizonyította, mára azonban munkaeszközzé vált, s mint ilyen nem sokban különbözik a traktortól vagy a tolltól. A felnőtt nemzedékek mindennapi használati tárgya lett, s úgy tűnik, mintha a fiatalok a technológiát nem értékelnék különösebben nagyra a különböző eszközökben, nem azt várják tőle, hogy Word-dokumentumokat szerkeszthessenek és dolgozhassanak, hanem hogy segítse őket a rekreációban és a kapcsolattartásban.

A technológiától egyre inkább azt kívánjuk meg, hogy szórakoztasson, egyszerű legyen, mindenhol nálunk legyen, ahol szükségünk lehet rá, és kezelése ne igényeljen semmilyen különösebb technológiai tudást. Az iparág eljutott oda, hogy a termék maga lett a marketing és a hozzá tartozó használati útmutató is egyben. A termék és a róla szóló különféle leírások jutnak csak el az emberekhez, és olyan egyszerű a terméket kezelni, hogy nincs szükség külön használati útmutatásra.

A kütyükorszak megérkezett. A trendet az Apple indította el, és mára minden gyártó, még a Microsoft is beállt a sorba, hogy győzelemre vigye. Az okostelefonok felfutóban vannak – értékesítési volumenük rövid időn belül túlszárnyalja a PC-eladásokat –, és a táblagépek is kezdik kannibalizálni a személyiszámítógép-piacot; úgy tűnik, hogy hamarosan a kütyüket fogjuk használni internetezésre, játszásra, zenehallgatásra és filmnézésre.

De nem kell itt megállni. Ha kicsit előrébb nézünk, beleláthatjuk a kütyüket minden háztartási eszközbe, lakásba és autóba. Szépek, akár az ékszer, tükrözik a társadalmi státusunkat, relatíve olcsók, és vágyunk rájuk. Sikerre vannak ítélve.