2016. február 15.

A legértékesebb médiamárkák 2016-ban

A Brand Finance listáját továbbra is a technológiai óriáscégek vezetik. A legértékesebb médiamárka a Walt Disney.

A Brand Finance Global 500 márkaérték szerint összeállítja a világ legértékesebb márkáinak rangsorát. Az értéket USA dollárban számítják, az értékelés dátuma 2016. január 1. A márkaértékek kiszámítása alapjául az a kérdés szolgál, hogy mekkora lincenszdíjakat kellene fizetnie a cégnek a márkáért, ha nem lenne annak tulajdonosa. Ezt a módszert royalty relief megközelítésnek is nevezik. A márkaérték mellett mind az 500 márka kap egy besorolást: a hitelbesoroláshoz hasonlóan ez az érték képviseli egy márka erősségeinek, kockázatainak és potenciáljának mértékét a versenytárs márkákkal összehasonlítva.

A dobogón továbbra is az Apple, a Google és a Samsung áll, utóbbi két márka a tavalyi rangsorhoz képest helyet cserélt egymással.

A legértékesebb médiamárka a 24. helyen található Walt Disney (31,7 milliárd dollár). Dobogós, egyúttal a top100-ban kapott helyet a Comcast triple play márkája, az Xfinity (65.), valamint a FOX (75.).

Negyedik helyezett, egyben az első európai márka a listán az összesítettben 107. Sky, amelyen kívül még két brit brand kapott helyet az amerikai társaságok mellett: a 193. BBC és a 313. ITV. (Mindhárom jelentősen javított tavalyi helyezéséhez képest.)

A nagy amerikai hálózatok közül az ESPN és a CBS helyet cserélt 2015-höz képest, míg a nálunk is aktív Discovery (423.) és MTV (469.) egyaránt nagyjából 90 pozíciót rontott saját korábbi helyezésén.

Az egyéb márkákra vonatkozó elemzésünk testvéroldalunkon, a Márkamonitoron olvasható, a teljes listát pedig itt lehet böngészni.