A felnőtt lakosok körében országosan a Kossuth és a Petőfi rádió a leghallgatottabb, míg Budapesten a Sláger FM, derült ki az Inspira Media Research márciusi országos rádióhallgatottsági kutatásából. Az egykori Class FM hallgatóinak legnagyobb része időközben átpártolt más adókhoz; a folyamat legnagyobb nyertese a Kossuth, a Petőfi és a Sláger FM. Az év elején indult Radio Sales House Kft. (RSH) a kizárólagos reklámértékesítője az MTVA négy országos adójának, valamint a Sláger FM-nek és 59 regionális adónak, amelyek napi hallgatottsága 3,7 millió.

Az Inspira Media Research legfrissebb, márciusi országos hallgatottsági kutatása a 18 év feletti lakosok körében a teljes rádiós piacra kiterjedt, beleértve az országos és a regionális adókat is. A magyar rádiós piacon az NMHH engedélye alapján csak a közmédia adói - Kossuth, Petőfi, Bartók és Dankó – rendelkeznek országos lefedettséggel, ezért nem meglepő, hogy ezek érik el a legtöbb embert.

Ez alapján a teljes, 18 év feletti lakosság (8,2 millió fő) körében a Radio Sales House portfóliójába tartozó közmédia két országos adója, a Kossuth és a Petőfi érte el a legnagyobb hallgatottságot, a Kossuth Rádió 20,1 százalékos, a Petőfi Rádió 19,8 százalékos napi eléréssel. Országosan a harmadik leghallgatottabb rádió a Music FM 7,5 százalékkal, míg a Rádió1-csoport 6,9 százalékot ért el. A kereskedelmi szempontból fontos 18-49-es korcsoportban a hallgatottsági sorrend: Petőfi Rádió 20,5 százalék, Kossuth Rádió 9,9 százalék, és a Music FM 9,8 százalékos napi eléréssel.

Az Inspira mérése alapján az látszik, hogy a Class FM korábbi hallgatói az egyetlen országos kereskedelmi adó megszűnése után jórészt új adókat választottak: az országos rádióadók közül a Kossuth és a Petőfi, Budapesten a Sláger FM, a megyeszékhelyeken pedig a helyi rádiók váltak a folyamat nyertesévé.

Budapesten a 18 év feletti korcsoportban a leghallgatottabb rádió a Sláger FM, amelynek napi elérése 18,2 százalék, a második leghallgatottabb a Kossuth Rádió 17,5 százalékos eléréssel, a harmadik leghallgatottabb adó pedig a Music FM, amelynek napi elérése a korcsoportban 16,2 százalék.

A regionális rádiók között napi elérés tekintetében továbbra is a helyi adók a leghallgatottabbak a 18-59-es korcsoportban, például Nyíregyházán a Retro Rádió hallgatói elérése 36,2 százalék, a Sunshine FM-é 32,6 százalék, a Rádió1 elérése 15,5 százalék, míg a Petőfi rádióé 12,6 százalék. Miskolcon a Rádió M vezeti a hallgatottsági listát 44,3 százalékkal, Szegeden pedig a Rádió 88 elérése 53,9 százalékos.

Melles Katalin, az Inspira kutatási igazgatója elmondta:

A kutatásban a 15-17 éves korosztályt nem mértük, mert ez a korcsoport egyelőre nem képvisel erőteljes vásárlóerőt, és a hirdetők ma már elsősorban nem is a 18-49-es, hanem a 18-59-es korosztályra építenek. Sőt, már a 60 felettiek egy jelentős része is komoly megtakarításokkal rendelkezik, és gazdasági aktivitásuk egyre erőteljesebben van jelen a magyar társadalomban.

2017 elején indult el a legnagyobb rádiós portfóliót értékesítő Radio Sales House Kft. (RSH), amely az Inspira Media Research országos rádió hallgatottsági kutatása alapján a portfoliójával naponta 3,7 millió hallgatót, hetente pedig 4,9 millió hallgatót ér el. Az RSH a kizárólagos értékesítője az összes hazai országos rádió reklámfelületeinek. Az RSH portfóliójába tartozik az MTVA négy országos rádiója mellett a budapesti körzetű Sláger FM és 59 regionális rádió.

Az RSH portfóliója a KSH népességi adatai alapján a 18+ lakosság körében 7,1 millió fős lefedettséggel rendelkezik, a portfólió legnagyobb országos adója, a Kossuth Rádió területi lefedettsége 90 százalékos, a Petőfié 86 százalékos. Az RSH portfóliójának regionális rádiói közül a Sláger FM lefedettsége a 18+ életkorú lakosság körében 2,3 millió, a miskolci Rádió M lefedettsége 492 ezer lakos.

Az RSH portfóliójának márciusi napi hallgatottsága az Inspira Media Research mérése alapján a 18+ korcsoportban 45,4 százalék, azaz 3,731 millió lakos. Ebből a négy országos közrádió napi hallgatottsága 39,9 százalék, azaz 3,281 millió lakos.

Az RSH portfóliójába tartozó vidéki rádiók között a 18-59-es korcsoportban a legnagyobb napi hallgatói elérése a Forrás rádiónak van (57,6 százalék), a második leghallgatottabb a Best FM (54,4 százalék), míg a harmadik a szegedi Rádió 88 (53,9 százalék).

Az Inspira Media Research rádióhallgatottsági mérése valamint a TNS-Hoffmann 2016-os közönségmérése alapján a rádióhallgatók száma folyamatosan növekszik hazánkban, a 2014-es 5,5 millió fő 10 százalékkal bővült 2016-ra. A teljes rádiós piac egy hét alatt a felnőtt lakosság körében 7,2 millió főt ér el, és a 18-39 éves korcsoport 93,5 százaléka hallgat rendszeresen valamilyen rádióadót. A napi átlagos rádióhallgatás a legutóbbi TNS-Hoffman adat alapján, Magyarországon 3,5 óra.