2014. július 30.

A leglájkoltabb híreket gyűjtik

A SocialDaily által fejlesztett LegLike oldalon népszerűség alapján lehet böngészni a legfrissebb hírek és Facebook posztok között.

A SocialDaily által fejlesztett LegLike oldalon népszerűség alapján lehet böngészni a legfrissebb hírek és Facebook posztok között.

Újfajta híraggregálási megközelítéssel tálalja a híreket a LegLike elnevezésű oldal. A hazai publikált tartalmak a rájuk érkezett Facebook lájkok és a közösségi interakciók száma alapján kerülnek népszerűségi sorrendbe, így a kategóriákba rendezett lista akár több millió internetező ajánlójaként is felfogható.

A SocialDaily, hazai social media cég által fejlesztett felület internetes kezdőlapnak is beállítható. Az oldalon listaszerűen végignézhetőek a leglájkoltabb cikkek az adott pillanatra, az elmúlt egy napra vagy az elmúlt egy hétre vonatkozóan. Emellett médiumok szerint is megtekinthetőek az adott időszak legkedveltebb hírei, és érdeklődés szerint is lehet keresni a kategóriák között. A forrás fejlécére kattintva megtudható, hogy napi illetve heti bontásban hány darab cikket publikáltak és azokra átlagosan hány lájk gyűlt össze. A cikkek mellett a legnépszerűbb hazai Facebook posztok és oldalak is áttekinthetőek.

A cikkek lájkoltságát óránként monitorozzák. Magyar cikkek esetén a napi összes regisztrált lájk 100.000 és 300.000 között mozog, a külföldi oldalakat is hozzáadva a lájkok száma gyengébb napokon félmillió körül alakul, erősebb napokon, jobb cikkek esetén a milliós nagyságrendet is eléri.

A cikkek átlagosan 125 lájkot kaptak a megfigyelés ideje alatt. Ettől jócskán eltérnek a népszerű blogok; például a creativeads.blog.hu posztjait átlagosan 884-en, a szeretlekmagyarorszag.hu cikkeit 765-en, a vastagbor.atlatszo.hu oldal írásait pedig 735-en lájkolták.

A nagy híroldalak ennél jóval alacsonyabb átlaggal rendelkeznek, így például a hvg.hu 184, a 444.hu 167, az index.hu pedig 151 lájkot kap átlagosan 1-1 cikkhez. Ez értelemszerűen abból is adódik, hogy míg egy híroldalon több száz cikk jelenik meg naponta, a blogokban a heti 2-3 tartalom a gyakoribb.

Az átlagokat nézve a lista végén szerepel több nagyobb sport- és bulvár-oldal is, így például a sport365.hu 41, a velvet.hu 34 míg a storyonline.hu csupán 4 lájkot tud felmutatni cikkenként.

Jelenleg összesen 61 hazai online híroldal, magazin és blog szerepel a rendszerben, ezekből átlagosan 2.000, a 81 külföldi forrással együtt több, mint 4.000 új cikk kerül be a rendszerbe naponta. A bekerült cikkek teljesítményét 7 napon át követik kiemelten, így naponta átlagosan 7-800.000 lekérés indul. A Leglike.hu oldal alján található gomb megnyomásával bármikor újabb források ajánlhatóak a szerkesztők figyelmébe. Ezek az ajánlások egy rövid elbírálást követően kerülnek be a LegLike rendszerébe.

A LegLike féléves tesztüzeme alatt majdnem 100 ezer Facebook rajongóra tett szert és több mint 5000 napi látogatója van. A továbbiakban a források bővítése mellett nemzetközi terjeszkedés és színes újítások bevezetése szerepel a tervek között.