Friss adatokkal jelentkezett a Nielsen Közönségmérés a hazai televíziós háztartásokról.

10 százalék felett az IPTV

2014 őszén közel 3,5 millió háztartás rendelkezett televíziós előfizetéssel, ami az összes magyar tévés háztartás 89 százaléka, derül ki a Nielsen Közönségmérés Alapozó Kutatásából. Ezen belül analóg kábeles vétel 1,2 millió háztartásban volt elérhető, 2,8 millió háztartás pedig valamilyen digitális platformon keresztül tévézett.

A digitális vételen belül az IPTV-vel rendelkező háztartások száma megközelítette a félmilliót. (Megjegyzés a számokhoz: a háztartások egyidejűleg több vételi móddal is rendelkezhetnek). Az időeltolásos televíziónézést lehetővé tevő DVR/VOD-eszközzel rendelkező háztartások aránya 47 százalék volt a kutatás adatai alapján.

A digitális vételi mód folyamatos növekedést mutatott az elmúlt években: 2011-ben 45%, 2012-ben 51%, 2013-ban 66%, 2014-re pedig 71%-ot ért el az ilyennel rendelkező háztartások aránya. A digitális földi vételi mód elterjedtsége három év alatt 4 százalékról 14 százalékra nőtt, a digitális kábeles vagy IPTV-s vételi módé pedig 19 százalékról 36 százalékra. A digitális műholddal rendelkező háztartások aránya 21% körül alakult a vizsgált időszakban.

Fotó: forrás: Nielsen Közönségmérés, Alapozó Kutatás 2014

Az IPTV-seknek van a legtöbb csatornájuk

2014 őszén a digitális kábellel vagy IPTV-vel rendelkező háztartások átlagosan 63 magyar nyelvű csatornát értek el, a szolgáltatói digitális műholddal rendelkezők pedig 57-et. Azon háztartások, amelyeknél a legjobb vételi mód az analóg kábeles, átlagosan 36 magyar csatornát tudtak fogni, a csak digitális földi vétellel rendelkezők közül az előfizetők átlagosan 26, míg az előfizetés nélküli háztartások 8 magyar csatorna vételére voltak képesek.

Harmaduknál két tévé van

A vizsgált időszakban a tévés háztartások 54 százaléka egy tévékészülékkel rendelkezett. A háztartások 35 százalékában két készülék volt használatban, 11 százalékában pedig három vagy még több.

A készülékek technológiai jellemzői 2013-hoz képest tovább javultak. Az LCD, plazma vagy LED tévével rendelkező háztartások aránya 41 százalékról 49 százalékra emelkedett, de hasonló mértékben nőtt a 16:9-es képarányra és a HD-re alkalmas készülékek aránya is. 2014 őszén az MPEG4-es tunert tartalmazó TV-készülékek elterjedtsége 38% volt, ez szintén jelentős növekedés az előző évhez képest. Nagyméretű, 94 cm vagy nagyobb képátmérőjű készülékkel a háztartások 18 százaléka rendelkezett, okostévével 9%, míg 3D tévékészülékkel mindössze 5%.

A legfiatalabb tévékészülék a háztartások egyharmadában legfeljebb 3 éves, közel felükben 4-10 éves és minden ötödik háztartásban ennél is régebbi volt. A legnagyobb képátmérő a háztartások egyharmadában legfeljebb 55 cm, bő egynegyedében 63 vagy 72 centiméteres. A 82 cm vagy ennél nagyobb átmérőjű tévével rendelkező háztartások együtt több mint 40 százalékot tettek ki.

Kütyük a tévés háztartásokban

2014 őszén a magyar tévés háztartások 89 százaléka használt mobiltelefont, a háztartások közel felében okostelefon volt. A háztartások 64 százaléka rendelkezett valamilyen számítógéppel, és körükben többségben vannak azok, akik már nem, vagy nem kizárólag hagyományos PC-t használnak. A táblagépek elterjedtsége a vizsgált időpontban meghaladta a 11 százalékot. Interneteléréssel a magyar tévés háztartások 63 százaléka rendelkezett.

A háztartások 19 százalékára volt jellemző, hogy valaki magyar tévécsatornák élő vagy archív adását nézte az interneten, és 24 százalékában néztek letöltve filmet, külföldi sorozatot. A mobilon történő tévénézés még kevéssé elterjedt: a háztartások 2 százalékára volt jellemző, hogy a háztartás valamelyik tagja magyar csatornák adását nézi mobilon.

További részletek érhetőek el a kapcsolt dokumentumban.

Rádiós pályázatok

14 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.