2017 őszén több mint 3,6 millió háztartás fizetett elő TV-szolgáltatásra Magyarországon. A Nielsen Közönségmérés Alapozó Felmérésének adatai alapján az összes tévés háztartás 86 százalékában volt digitális vétel.

2017 őszén több mint 3,6 millió háztartás rendelkezett TV-előfizetéssel, az összes magyar tévés háztartás 93,3 százaléka. Analóg kábeles vétel 540 ezer háztartásban volt elérhető, több mint 3,3 millió háztartás pedig valamilyen digitális platformon keresztül fogta a televíziós adásokat, ezen belül 730 ezer háztartás IPTV vétellel (is) rendelkezett (a háztartások egyidejűleg több vételi móddal is rendelkezhetnek) - derül ki a Nielsen kutatásából.

A digitális vételi mód folyamatos növekedést mutatott az elmúlt években. A digitális kábel vételi móddal rendelkezők aránya 2017-ben 37,6 százalékot ért el, és bár az IPTV vételi móddal rendelkező háztartások aránya is növekedett az elmúlt években, ez a növekedés nem volt olyan dinamikus, mint amelyet a digitális kábletévé esetében tapasztaltak. Ezzel párhuzamosan a szolgáltatói digitális parabola 21 százalék volt míg digitális földi vétellel 14,1 százalék rendelkezett. Itt fontos megjegyezi, hogy a háztartásokban egyidejűleg több vételi mód is előfordulhat.

 

A vizsgált időszakban a tévés háztartások 54 százaléka egy TV-készülékkel rendelkezett.

 

A háztartások 33 százalékában két készülék volt használatban, és közel 13 százalékban három vagy még több. A készülékek technológiai jellemzői 2016-hoz képest tovább javultak. Az LCD, plazma vagy LED tévével rendelkező háztartások aránya 64,5 százalékról 71,7 százalékra emelkedett, de hasonló mértékben – 55 százalékról 63 százalékra nőtt az MPEG4-es tunert tartalmazó készülékek aránya is. Nagyméretű, 94 cm vagy nagyobb képátmérőjű készülékkel a háztartások több mint egyharmadában jelen volt, Smart TV-vel pedig 22,4 százalék rendelkezett. A 3D tévékészülékekkel rendelkező háztartások aránya nem változott: továbbra is mindössze 8 százalékánál volt jelen.

 

A háztartások 38,6 százalékánál a legfiatalabb tévékészülék legfeljebb 3 éves, 43 százalékuknál 4-10 éves, és a háztartások mindössze 18 százalékánál volt ennél is régebbi.

 

A kis képernyős tévék egyre inkább háttérbe szorulnak: a háztartások mindössze 16 százalékánál fordult elő legfeljebb 55 centiméteres és további 21 százalékuknál volt 63-72 cm képátlójú tévékészülék, 27 százalékuknál 82 centiméteres képátlójú volt a legnagyobb készülék, és 36 százalék már 94 cm-es vagy annál is nagyobb képátlójú tévékészülékkel rendelkezett.

 

A háztartások 72 százalékában volt internet kapcsolat, amit a háztartásban élők különböző eszközökön keresztül értek el.

 

Ezek közül a legdominánsabb a mobiltelefon 60 százalékkal, utána következik a laptop 46,7, majd az asztali PC 38, a tablet 16 és végül az okostévé 14 százalékos aránnyal.

A háztartások kétharmadában jelen volt legalább egy okostelefon, de 46 százalékuk már kettő vagy annál több készülékkel is rendelkezett. A tablet továbbra sem tudott nagyobb arányban elterjedni: a háztartások 16,5 százalékánál fordult elő, és ebből mindössze 2,5 százaléknál fordult elő kettő vagy annál több.